Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Slovensko

Kampaň Bez odlúčenia chce prítomnosť rodičov pri chorých novorodencoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Slovensko je súčasťou tejto iniciatívy vďaka spolupráci Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti a občianskeho združenia Malíček.

Bratislava 15. júla (TASR) – Nová celosvetová kampaň v starostlivosti o novorodencov Zero separation/Bez odlúčenia chce umožniť predčasne narodeným a chorým novorodencom prítomnosť ich rodičov.

Slovensko je súčasťou tejto iniciatívy vďaka spolupráci Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti a občianskeho združenia (OZ) Malíček, ktoré podporuje predčasne narodené deti a ich rodiny. TASR o tom informovala prezidentka OZ Malíček Ľubica Kaiserová.

Uplynulé mesiace poznačené pandémiou ochorenia COVID-19 podľa nej zastihli celý svet nepripravený, a práve opatrenia poukázali na skutočnosti, ktoré možno na novorodeneckých oddeleniach a v pericentrách zmeniť k lepšiemu. Kampaň sa usiluje vytvoriť povedomie o spoločných potrebách detí a ich rodičov, a informuje o možnostiach, ktoré majú, nielen počas pandémie, zabezpečiť hospitalizovaným deťom prítomnosť ich rodičov pri dodržiavaní režimových opatrení a hygienických štandardov. Kampaň realizujú Globálna aliancia pre starostlivosť o novorodencov a Európska nadácia pre starostlivosť o novorodencov (EFCNI).

„Našim dlhodobým cieľom je pomáhať po predčasnom pôrode vytvárať na oddeleniach podmienky pre čo najväčšiu prítomnosť rodičov s ich deťmi, preto sme sa do tejto kampane ako partnerská organizácia EFCNI rozhodli zapojiť a pomôcť tak zväčšiť povedomie o dôležitosti blízkosti bábätiek a rodičov," povedala Kaiserová.

Odlúčenie dieťaťa od rodiča podľa nej môže vyústiť do dlhodobých zdravotných problémov detí a ovplyvniť psychické zdravie rodičov. Kampaň podporuje viac ako 140 pacientskych, rodičovských a zdravotníckych organizácií vo svete.

„Sme si vedomí, že neonatologické pracoviská nemajú vytvorené podmienky umožňujúce neobmedzený pobyt rodičov s dieťaťom. Navyše, situácia bola ďalej komplikovaná počas pandémie z dôvodu nutnosti reštrukturalizácie lôžok, obmedzenia počtu personálu v práci pre prípad nutnej karantény, ako aj nutnosťou dodržiavať usmernenia vlády SR a hlavného hygienika," vyjadrila sa k situácii predsedníčka výboru slovenských neonatológov Katarína Maťašová.

„Napriek tomu sa budeme snažiť, s ohľadom na možnosti jednotlivých pracovísk, zabezpečiť kontakt dieťaťa s rodičmi v najväčšom možnom rozsahu," dodala.

Kampaň vytvorili na základe odporúčaní a v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou. Zameriava sa na šesť hlavných tém, teda dojčenie a materské mlieko, pľúcne ochorenia, predčasne narodené deti, mentálne či psychické zdravie, prepustenie z nemocnice a úloha rodičov a rodinných príslušníkov.