Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kampaň Jobbiku v Dunajskej Strede odsúdili Maďari aj Slováci

Stúpenci Jobbiku Foto: TASR/AP

V dunajskostredskom bábkovom divadle propagovala maďarská extrémistická strana Jobbik svojho kandidáta do parlamentných volieb Pétera Palléra.

Bratislava 26. februára (TASR) - Most-Híd odsudzuje utorkovú (25. 2.) politickú agitáciu maďarských extrémistov v Dunajskej Strede, priamo na mieste sa proti nej postavil aj poslanec mestského zastupiteľstva za Most-Híd Marián Ravasz. Pre TASR to uviedol hovorca strany Gabriel Gilányi.

Konštatoval, že maďarská extrémistická strana Jobbik si robila predvolebnú kampaň aj na Slovensku, v Dunajskej Strede predstavila svojho kandidáta do parlamentných volieb. "Tamojší predstavitelia strany Most-Híd spolu s obyvateľmi mesta, Slovákmi aj Maďarmi, ostro vystúpili proti takejto agitácii," konštatoval Gilányi.

Ľudí, ktorí prišli do ulíc verejne odsúdiť extrémizmus a nacionalizmus v Dunajskej Strede, pobúrila aj skutočnosť, že politická agitácia extrémistickej strany sa uskutočnila na pôde dunajskostredského bábkového divadla, ktoré je príspevkovou organizáciou mesta. "Je to hanba pre mesto, že dalo priestor extrémistom. Politika Jobbiku v žiadnom prípade nemôže pomôcť maďarskej ani iným menšinám," vyhlásil Ravasz.

"Protestujeme proti exportu nacistických ideí," dodal Ravasz, ktorý sa na demonštrácii proti Jobbiku zúčastnil spolu s kolegami z poslaneckého klubu Mosta-Híd v Dunajskej Strede. "Strana Most-Híd v týchto dňoch odštartovala kampaň proti extrémizmu, s ktorým sú v poslednom čase občania Slovenskej republiky, bohužiaľ, čoraz viac konfrontovaní," upozornil Gilányi.

V dunajskostredskom bábkovom divadle propagovala maďarská extrémistická strana Jobbik svojho kandidáta do parlamentných volieb Pétera Palléra. Podľa novej maďarskej legislatívy sa totiž môžu na voľbách zúčastniť aj zahraniční Maďari. Palléra, ktorý vyhlasuje, že kandiduje za "Félvidék", prišiel do Dunajskej Stredy podporiť aj podpredseda maďarského parlamentu Zoltán Balczó (Jobbik).