Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kanadsko-slovenská obchodná komora zaplatí za Michala Kováča pokutu

Exprezident SR Michal Kováč Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa bratislavského krajského súdu sa má exprezident písomne ospravedlniť Lexovi za výroky o tom, že stojí za zvlečením jeho syna do Rakúska.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Prezident Kanadsko-slovenskej obchodnej komory (KSOK) Joseph Burza chce uhradiť pokutu za bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča, ktorú musí zaplatiť exriaditeľovi SIS Ivanovi Lexovi. Informoval o tom dnes TASR.

Kováč spolu s manželkou Emíliou sú čestným členmi KSOK. Rozhodnutie Krajského súdu (KS) v Bratislave natoľko pobúrilo Burzu, že sa rozhodol zastať čestného člena svojej komory a pomôže exprezidentovi odvolať sa na medzinárodný súd v Štrasburgu. V prípade zamietnutia tohto súdu vyplatí pokutu vo výške 3319 eur, ktorú uložil Kováčovi KS v Bratislave.

Podľa bratislavského krajského súdu sa má exprezident písomne ospravedlniť Lexovi za výroky o tom, že stojí za zvlečením jeho syna do Rakúska. Navyše mu má zaplatiť aj odškodné 3319 eur. Sťažnosť Kováča proti takémuto verdiktu zamietol minulý týždeň Ústavný súd SR ako neprípustnú.

Bývalý prezident nesmie podľa súdu viniť Lexu z únosu svojho syna, ani keby to bola pravda. Prípad nikdy pre amnestie Vladimíra Mečiara nevyšetrili. Ich zrušenie by umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša, ktorá sa stala pred 15 rokmi.