Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Kancelária Čarnogurský ULC dostala od arcidiecézy odmenu, nie odstupné

V roku 2009, po nástupe arcibiskupa Róberta Bezáka, Trnavská arcidiecéza navrhla ukončenie právneho zastupovania.

Bratislava/Trnava 11. októbra (TASR) – Advokátska kancelária Čarnogurský ULC, s.r.o., vydala vyhlásenie k medializovaným tvrdeniam, že pri ukončení právneho zastupovania Trnavskej arcidiecézy (TA) jej malo byť vyplatené neprimerané odstupné.

Rímskokatolícka cirkev oslovila advokátsku kanceláriu (AK) v roku 2006 s požiadavkou na zastupovanie v reštitučných sporoch voči štátu, ktorý nevydal cirkvi nehnuteľnosti odňaté počas predchádzajúceho režimu.

"Počas trvania právneho zastúpenia vo viac ako 200 súdnych konaniach AK pre cirkev vymohla výrazne viac, ako boli náklady cirkvi na právne zastupovanie našou AK," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré kancelária poskytla TASR.

V roku 2009, po nástupe arcibiskupa Róberta Bezáka, TA navrhla ukončenie právneho zastupovania. "Po ukončení arcidiecéza uhradila AK trovy právneho zastúpenia za uskutočnené úkony právnej pomoci v prospech arcidiecézy a odmenu za už ukončené prípady, nie odstupné. Predmetné trovy už boli alebo budú cirkvi naspäť uhradené štátom v prípade úspechu v uvedených súdnych konaniach. Výšku sumy, ktorá bola našej AK vyplatená pri ukončení zastupovania, navrhla cirkev," píše sa vo vyhlásení.

Kancelária Čarnogurský ULC ďalej uviedla, že podľa Bezákových vyjadrení mala AK, ktorá do TA nastúpila po nej, účtovať 4000 eur mesačný paušál a údajne malo ísť o úsporu. "Naša AK však účtovala počas zastupovania cirkvi podstatne nižší mesačný paušál. Pokiaľ by sa arcidiecéza v Trnave nerozhodla s nami ukončiť zmluvu o poskytovaní právnych služieb, mesačné náklady na právne služby pre cirkev by boli nižšie," uviedla Advokátska kancelária Čarnogurský ULC.