Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Poslancom prišli kontaminované listy, išlo o viac ako 70 zásielok

NRSR, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Zásielky zachytila Kancelária NR SR, postúpila ich policajným a záchranným zložkám.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Poslancom Národnej rady SR doručili kontaminované zásielky. Išlo o viac ako 70 listov s podozrivou látkou, ktorá vykazovala mierne dráždivé účinky. Zásielky zachytila Kancelária NR SR, postúpila ich policajným a záchranným zložkám. Priestory parlamentu dekontaminovali. Chemický rozbor látky zatiaľ nie je známy. Informovala o tom šéfka komunikačného odboru parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Listy prišli poslancom z celého politického spektra. Kancelária ich zachytila na základe kontroly listových zásielok, ktorú robili jej pracovníčky. "Aj tento prípad ukazuje na potrebu zvýšených kontrol doručovaných zásielok. Opatrenia, ktoré sme v minulosti prijali, sa ukazujú ako správne a opodstatnené," uviedol vedúci kancelárie NR SR Daniel Guspan.


Téma kontroly listov poslancov a ich otvárania rezonovala vlani. Opozícia obviňovala vedenie parlamentu z porušovania listového tajomstva. To obvinenia odmietlo, poukazovalo na bezpečnostné opatrenia a odporúčania ministerstva vnútra. Potom sa poslanecké grémium dohodlo na nových pravidlách kontroly listových zásielok, podozrivých na prítomnosť chemických, rádioaktívnych a biologických látok.

Nešlo o nebezpečnú látku


V kontaminovaných listoch, ktoré v piatok ráno zachytila Kancelária Národnej rady (NR) SR, sa nenachádzala žiadna nebezpečná látka. Pre TASR to povedala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková. Polícia sa podľa nej bude prípadom ďalej zaoberať.