Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Kancelária ombudsmana aj Z. Stavrovská odsúdili streľbu v Bratislave

Zuzana Stavrovská, archívna snímka. Foto: TASR Marko Erd

Útok odsúdil aj podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru Peter Pollák (OĽANO).

Bratislava 13. októbra (TASR) - Tragická streľba na Zámockej ulici v Bratislave bola útokom na základné práva, ktoré sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné. Pripomenula to Kancelária verejného ochrancu práv. Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská vyjadrila podporu LGBTI+ komunite i židovskej komunite, proti ktorým páchateľ spísal rasistický manifest.

"Slová plné neznášanlivosti, ktoré často počuť vo verejnom priestore, sú mimoriadne nebezpečné, pretože od slov je už len krok k činom. Extrémizmus, nenávisť a násilie by v demokratickej spoločnosti nemali mať miesto," uviedla na sociálnej sieti Kancelária verejného ochrancu práv. Zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť blízkym obetí útoku.

Útok odsúdil aj podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru Peter Pollák (OĽANO). Opätovne apeluje na poslancov parlamentu, aby už na najbližšej schôdzi parlamentu zvolili verejného ochrancu práv. "Po včerajšom útoku môžeme všetci vidieť, prečo je táto pozícia v našej krajine nesmierne dôležitá," zdôraznil v stanovisku. Pozícia ombudsmana nie je už vyše pol roka obsadená.

Úprimnú sústrasť vyjadril aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorý vedie Stavrovská. "Odsudzujeme akékoľvek prejavy násilia a nenávisti voči komukoľvek a voči akýmkoľvek menšinám v našej spoločnosti," napísal úrad na sociálnej sieti. Zároveň žiada všetky verejne činné osoby, aby nepodnecovali a netolerovali prejavy nenávisti a neboli voči narastajúcim extrémistickým náladám v spoločnosti ľahostajné, ale aby sa voči nim postavili.

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu (12. 10.) večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic uviedol, že pravdepodobným motívom streľby bola nenávisť k osobám inej rasy či inej sexuálnej orientácie.