Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kandidáti na starostov musia doložiť doklad o ukončení strednej školy

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Podmienku stredoškolského vzdelania pre starostov zaviedol zákon o podmienkach výkonu volebného práva z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka. O súlade s Ústavou SR bude rozhodovať Ústavný súd.

Bratislava 20. júla (TASR) - Kandidáti na starostov v jesenných komunálnych voľbách by nemali zabudnúť, že kandidovať môžu, len ak majú aspoň strednú školu.

Fotokópiu dokladu o dosiahnutí aspoň tohto vzdelania musia priložiť ku kandidačnej listine. Tú možno podávať do 21. septembra. Komunálne voľby budú 15. novembra.

Uchádzači o post starostu musia teda priložiť fotokópiu výučného listu, vysvedčenia o záverečnej skúške, záverečného vysvedčenie či vysvedčenia o maturitnej skúške. "Ak má kandidát vyššie vzdelanie, ako je stredné, pripojí fotokópiu akéhokoľvek dokladu o získaní vyššieho vzdelania," uvádza sa na webstránke ministerstva vnútra.

Podmienku stredoškolského vzdelania pre starostov zaviedol zákon o podmienkach výkonu volebného práva z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vzdelanostný cenzus presadili poslanci Smeru-SD napriek tomu, že ich minister Kaliňák to považuje za protiústavné. Zavedenie cenzu podpísal ešte Ivan Gašparovič pár dní pred odchodom z prezidentského úradu.

O súlade vzdelanostného cenzu s Ústavou SR bude rozhodovať Ústavný súd (ÚS) SR. Prijal totiž podanie od skupiny opozičných poslancov, ktorí sú presvedčení, že obmedzovanie pasívneho volebného práva je protiústavné. Žiadajú aj pozastavenie účinnosti ustanovenia, ktoré cenzus zavádza. Nechcú totiž, aby vzdelanostné kritérium ovplyvnilo komunálne voľby, kým nebude jasné stanovisko ÚS.

Opozičné podanie Ústavný súd SR zaregistroval a bolo pridelené sudcom spravodajcom.