Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Kandidáti SDKÚ-DS neporušili zákon, keď uviedli, že sú z ECAV

Ilustračné foto Foto: TASR - Vladimír Benko

Konštatovala to Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Bratislava 26. februára (TASR) - Dištriktuálny dozorca Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Ján Brozman a dištriktuálny dozorca Západného dištriktu ECAV na Slovensku Vladimír Daniš, ktorí kandidujú v parlamentných voľbách za SDKÚ-DS, neporušili zákon, keď na kandidačnej listine uviedli svoje zamestnanie. Konštatovala to Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Na kandidátov a uvedenie ich zamestnania sa štátnej volebnej komisii sťažovalo predsedníctvo ECAV na Slovensku. Podľa neho kandidáti zneužili meno ECAV v predvolebnom boji. "V zozname kandidátov za jednu z politických strán uvádzajú svoje funkcie v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku ako svoje zamestnanie, čo vnímame ako neprípustné ovplyvňovanie voličov z radov kresťanov – evanjelikov. Vnímame to aj ako porušenie zákona o podmienkach výkonu volebného práva," vyhlásili generálny dozorca ECAV na Slovensku Imrich Lukáč a generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik.

Pripomenuli, že na kandidačnej listine sa uvádza meno, priezvisko, titul, dátum narodenia, zamestnanie, trvalé bydlisko a poradové číslo, príslušnosť k cirkvi a cirkevné funkcie nie. "V tejto súvislosti dávame podnet na štátnu volebnú komisiu o prešetrenie uvedeného faktu. Takýto postup zo strany vedúcich predstaviteľov cirkvi nemá u žiadnej z iných cirkví obdobu," uviedli predstavitelia ECAV na Slovensku.