Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Noví kandidáti na šéfa Správnej rady ÚPN by mali byť známi v piatok

ÚPN Foto: TASR

Kandidátov zatiaľ nemá ani Smer-SD, ani opozícia.

Bratislava 4. februára (TASR) - Noví kandidáti na predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) by mali byť známi v piatok 8. februára. Dovtedy totiž môžu poslanci Národnej rady SR predkladať svoje nominácie. Kandidátov zatiaľ nemá ani Smer-SD, ani opozícia.

Vládna strana by chcela šéfa ÚPN zvoliť ešte na práve prebiehajúcej parlamentnej schôdzi. Musí však najskôr nájsť vhodného kandidáta. Predsedníčka klubu sociálnych demokratov Jana Laššáková o menách zatiaľ nehovorí, tvrdí, že čaká na tipy od straníckych kolegov. Aby sa predišlo nezhodám, skôr než Smer-SD niekoho navrhne, vypočuje si ho na zasadnutí klubu.

Laššáková verí, že ak sociálni demokrati nájdu vhodného kandidáta, voliť sa môže ešte na tejto schôdzi. Pre TASR uviedla, že by malo každému záležať na tom, aby ÚPN nebol dlho bez riadne zvoleného štatutára. V súčasnosti vedie ústav bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Jozef Lang. Funkciou štatutára ho poveril Ivan Petranský, ktorý 31. januára skončil vo funkcii šéfa ÚPN. Lang má viesť ústav dovtedy, kým Národná rada SR situáciu definitívne nevyrieši tým, že zvolí pre ústav nového predsedu.

O funkciu má záujem aj opozícia, ktorej nominant František Mikloško dvakrát neuspel a do ďalšej voľby sa nechystá. Opozícia ešte podľa predstaviteľov SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS o kandidátovi nerokovala, mala by sa však pokúsiť o spoločného kandidáta. Líder OĽaNO Igor Matovič zastáva názor, že opozičný nominant by mal vzísť z verejného výberového konania.

Poslanci volili šéfa ÚPN v utorok (29.1.), avšak neúspešne. Pôvodne mali vyberať z dvoch kandidátov, napokon zostal len opozičný František Mikloško, ktorý v tajnej voľbe neprešiel. Nominanta Smeru-SD Juraja Kalinu sociálni demokrati stiahli v pondelok (28.1.). Mikloško v tajnej voľbe získal 63 hlasov od 141 prítomných poslancov. Na zvolenie potreboval aspoň 71 hlasov. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) bude musieť vyhlásiť novú voľbu s novonavrhnutými kandidátmi.