Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kandidáti v komunálkach si väčšinou musia kampaň financovať sami

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Z parlamentných strán pomôžu centrály finančne svojim nominantom len v Smere-SD, SaS a KDH.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Väčšina straníckych kandidátov v novembrových komunálnych voľbách sa nemôže vo svojej kampani spoľahnúť na finančnú pomoc straníckej centrály. Z parlamentných strán pomôžu centrály finančne svojim nominantom len v Smere-SD, SaS a KDH.

Smer-SD bude výšku príspevku ešte schvaľovať

"Ústredie poskytne ôsmim krajským organizáciám príspevok na voľby do orgánov samosprávy obcí, ktorého výška bude ešte predmetom schvaľovania príslušných orgánov strany," uviedla pre TASR hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová. Konkrétnejší boli liberáli. Každý kandidát SaS do komunálnych volieb dostane na kampaň od strany základný príspevok 1000 eur. Ďalší potom závisí od individuálneho príspevku samotného kandidáta, maximálne však môže dosiahnuť tiež výšku 1000 eur.

KDH chce podporiť kandidátov na primátorov

V KDH majú zodpovednosť za kampaň, ako aj jej financovanie, miestne zložky. "Výnimku tvoria kandidáti KDH na primátorov v krajských mestách, ktorých plánuje finančne podporiť aj centrála KDH," reagoval hovorca hnutia Matej Kováč.

Vlastné zdroje si musia hľadať kandidáti za SDKÚ-DS

Na vlastné zdroje sa musia spoľahnúť kandidáti SDKÚ-DS, centrála im však poskytne "maximálnu možnú podporu tak, ako to urobila v krajských voľbách a voľbách do Európskeho parlamentu". Centrála Mostu-Híd sa na financovaní kampane v komunálnych voľbách podobne ako v minulosti podieľať nebude, ostáva to tak v réžii jednotlivých miestnych štruktúr.

OĽaNO nebudú mať žiadne výdavky

Výdavky nebude mať ani centrála OĽaNO. "Nebudeme sa podieľať na financovaní kampaní jednotlivých kandidátov. Podporíme myšlienku voľby nezávislých kandidátov so silným životným príbehom a nie kandidátov so straníckou knižkou," odpovedal TASR asistent hnutia Daniel Mitas.

SMK prispeje iba minimálne

Rôzne je to aj na úrovni mimoparlamentných strán. Kým centrála SMK sa bude podieľať na kampani malou sumou peňazí, pričom tie sa rozdelia podľa kľúča, o ktorom rozhodne volebný štáb, v hnutí NOVA sa musia kandidáti spoľahnúť na vlastné zdroje.

SNS musí splácať dlhy

Svojim kandidátom neprispeje ani SNS. "Vzhľadom na dlhy, ktoré sme zdedili, je nové vedenie rado, že finančne stranu zastabilizovalo. V komunálnych voľbách tak rovnako, ako aj v eurovoľbách, si kampaň budú v celom rozsahu hradiť jednotliví kandidáti," reagoval pre TASR líder SNS Andrej Danko. Strana Sieť na otázku neodpovedala. Na svojej internetovej stránke uvádza, že "kampaň do komunálnych volieb si budú financovať predovšetkým samotní kandidáti".