Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Kandidátka Slovenska na Všeobecnom súde EÚ neprešla, bude nová voľba

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bajánková pre médiá vysvetlila, že Patakyovú odmietli pre nedostatočnú znalosť cudzieho jazyka.

Bratislava 21. marca (TASR) – Slovensko bude musieť opäť určiť kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. K doterajšej kandidátke Márii Patakyovej, ktorú vláda odsúhlasila 10. júna 2015, totiž prišlo z Luxemburgu negatívne stanovisko výboru súdu. Členov Súdnej rady o tom dnes informovala jej predsedníčka Jana Bajánková.

Bajánková pre médiá vysvetlila, že Patakyovú odmietli pre nedostatočnú znalosť cudzieho jazyka. Prorektorka Univerzity Komenského v Bratislave pre legislatívu neovláda francúzštinu, ktorá je pracovným jazykom na súde. "Slovensko nebola jediná neúspešná krajina v tomto procese," zdôraznila Bajánková. Neuspeli podľa nej i kandidáti Malty a Lotyšska.

Súdna rada sa dnes rozhodovala, či aj napriek negatívnemu stanovisku bude Slovensko trvať na vymenovaní Patakyovej. Člen rady Milan Ďurica, ktorý vlani túto kandidátku navrhol však oznámil, že rešpektuje stanovisko a nebude ďalej kandidovať. Súdna rada následne odhlasovala novú voľbu. Tá by sa mala uskutočniť 27. júna. Od Slovenska sa očakáva, že na tento post nominuje ženu.

Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudnú na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. V boji o tento post si vo voľbe, ktorá sa uskutočnila vlani v máji najlepšie počínala Patakyová. Zo 17 prítomných členov rady ju podporilo 12.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák označil jej nomináciu za priechodnú, aj napriek jazykovému hendikepu. "Kandidátka prešla. My si myslíme, že jej kvality sú také, že by nemala vyvolať otázniky. A pokiaľ ide o francúzštinu, tam sú podmienky naformulované spôsobom, ktorý umožňuje, aby naša kandidátka bola schválená," uviedol minister.

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ.

Hlavnou úlohou Súdneho dvora EÚ je poskytovanie výkladu právnych predpisov únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Všeobecný súd EÚ, ktorý pomáha Súdnemu dvoru EÚ, rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.