Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kandidátom #Siete na podpredsedu NR SR je Andrej Hrnčiar

Na snímke prvý podpredseda strany #Sieť Andrej Hrnčiar Foto: TASR/Michal Svítok

Voľba vedenia parlamentu bude v stredu (23.3.) na ustanovujúcej schôdzi.

Bratislava 21. marca (TASR) - Kandidátom strany #Sieť na podpredsedu Národnej rady SR bude Andrej Hrnčiar. Potvrdil to dnes novinárom po rokovaní lídrov na pôde parlamentu, kde si strany dohadovali delenie postov. Pôvodne sa ako kandidát #Siete na tento post spomínal predseda strany Radoslav Procházka. Voľba vedenia parlamentu bude v stredu (23.3.) na ustanovujúcej schôdzi.

Hrnčiar zároveň potvrdil, že pôvodný návrh na rozdelenie predsedníckych kresiel vo výboroch medzi koalíciou a opozíciou v pomere 12:7 sa zmenil na 11:8, štyri opozičné strany teda obsadia osem predsedníckych kresiel.

Aký bude osud poslancov #Siete, ktorých počet klesol na sedem, a teda nemôžu vytvoriť poslanecký klub, zatiaľ jasné nie je. Hrnčiar tvrdí, že líder SaS Richard Sulík spomenul ústretový krok v podobe zmeny zákona tak, aby na vytvorenie klubu stačilo sedem poslancov namiesto súčasných osem.

#Sieť by mohla mať poslanecký klub, ak sa zmení zákon
Strana #Sieť by mohla mať poslanecký klub, aj keď nemá dostatočný počet poslancov. Potrebná je však na to zmena zákona, ktorá by upravila podmienky pre vznik klubov. Či k nej dôjde, rozhodne nové zloženie parlamentu. S návrhom na zmenu prišiel šéf SaS Richard Sulík. Potvrdil to po rokovaní lídrov ôsmich parlamentných strán dosluhujúci predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Je to na novom parlamente, či sa budú meniť zákonné podmienky pre vznik klubov. Padali aj návrhy o asistentoch, či sa vrátiť k systému, aby jeden asistent mohol robiť pre 50 poslancov. Ale aj to je na novej národnej rade," povedal Pellegrini, ktorý verí, že stredajšia (23.3.) ustanovujúca schôdza prebehne dôstojne. "Na robenie politiky a prejavovanie názorov bude ešte čas," poznamenal. Zvolení poslanci na ustanovujúcej schôdzi skladajú sľuby, volí sa vedenie parlamentu, kreujú sa kluby a výbory.

Strany si dnes podelili aj výbory. Vládna koalícia bude šéfovať 11, opozícia ôsmim. Dostane v rámci nich všetky kontrolné výbory. Nominácie na predsedov majú byť známe do utorkového (22.3.) poludnia. "Rokovanie bolo rýchle, diskusia prebehla veľmi hladko a konštruktívne," zhodnotil priebeh dnešného rokovania Pellegrini.

Potvrdil, že vo výboroch budú mať riadne zastúpenie aj poslanci za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS). "Sú poslancami národnej rady, tak majú právo na pomerné zastúpenie vo výboroch. Toto právo im nikto odobrať nemôže. Takže áno, zástupcovia tejto strany budú riadne nielen v kontrolných výboroch, ale aj vo všetkých ostatných," doplnil Pellegrini.