Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Kandidátom SR na generálneho tajomníka OSN má byť M. Lajčák

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, archívne foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Plnú podporu mu vláda prisľúbila už v januári tohto roku.

Bratislava 25. mája (TASR) – Po mesiacoch úvah sa kandidatúra ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) na post generálneho tajomníka OSN má stať realitou. Na svojom dnešnom zasadnutí by ju mala schváliť vláda.

Lajčák bude oficiálnym kandidátom SR. Plnú podporu mu vláda prisľúbila už v januári tohto roku. Nástupca súčasného šéfa OSN Pan Ki-Muna sa ujme prestížnej na začiatku budúceho roka, kedy sa končí predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ.

To naplno zamestnáva slovenského šéfa diplomacie. V prospech jeho kandidatúry je, že tento raz by post generálneho tajomníka OSN mohol pripadnúť kandidátovi z východnej Európy. Nevýhodou zase je, že po prvýkrát v histórii by mohla prestížnu medzinárodnú organizáciu viesť žena.

Ministri budú mať dnes na stole aj štyri návrhy zákonov, tri z nich chce kabinet uviesť do praxe v zrýchlenom legislatívnom konaní. Z toho dva pripravilo ministerstvo školstva pod vedením Petra Plavčana (nominant SNS). Ten predložil návrh na zvýšenie platov učiteľov o šesť percent od 1. septembra.

Vláda tým plní záväzky zo svojho programového vyhlásenia, kde sa zaviazala tiež, že šesťpercentný rast platov by mal pokračovať od roku 2018, a to za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania. Tohtoročný rast platov, ktorý sa premietne do taríf pedagógov, by si mal vyžiadať 32,5 milióna eur, z ktorých 6,5 milióna eur zaplatia obce.

Druhým Plavčanovým návrhom je výnimka pre malotriedky, ktoré nebudú musieť spĺňať novozavedenú podmienku povinných minimálnych počtov žiakov v triedach. Šiestim desiatkam základných škôl, ktoré majú len ročníky prvého stupňa, hrozil totiž podľa ministerstva zánik. Ide pritom o školy s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny aj s vyučovacím jazykom slovenským.

Pokuta za jazdu bez platnej elektronickej diaľničnej známky sa zníži z 300 eur na 150 eur. Predpokladá to novela zákona o diaľničnej známke, ktorú kabinetu predložil minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete). Účinnosť má nadobudnúť 1. októbra tohto roku.

Rezort dopravy upravuje aj periodicitu pokutovania vodičov. To znamená, že ak teraz získal motorista pokutu za každý deň jazdy bez diaľničnej známky, po novom bude môcť dostať druhú pokutu až po mesiaci od tej prvej.

Dôvera pri elektronických transakciách na vnútornom trhu Európskej únie (EÚ) by sa mala posilniť. Počíta s tým nový zákon o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu, ktorý pripravil Národný bezpečnostný úrad.

Do slovenskej legislatívy sa ním premieta nariadenie EÚ o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu (eIDAS) z roku 2014. Účelom zákona, ktorý má začať platiť už od 1. júla, je dosiahnuť súlad vnútroštátneho právneho poriadku s týmto nariadením.