Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kaník chce vybudovať záchytné tábory, aj z peňazí eurovalu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V záchytných táboroch má podľa jeho slov prebiehať azylová procedúra a dôsledné oddelenie utečencov vystavených v domovskej krajine hrozbe straty života od ekonomických migrantov.

Bratislava 23. júna (TASR) - Masová imigrácia utečencov do EÚ je vážny problém, odmietať kvóty však nestačí. Upozorňuje na to poslanec NR SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), ktorý hovorí o potrebe posilnenia južnej hranice Európy, ako aj o budovaní záchytných táborov. Financovať by sa to podľa jeho slov mohlo aj z eurovalu.



"Musíme policajne alebo aj vojensky zabezpečiť dôslednú prísnu ochranu južnej hranice Európy, a to aj na mori. Dnes je táto hranica deravá ako ementál. Ak to bude potrebné, zapojiť by sa mali aj kapacity NATO," odporučil na dnešnej tlačovej konferencii Kaník.

Ak sa utečenci ocitnú na mori v ohrození života, budú podľa poslanca tak či tak zachraňovaní. "Preto treba vytvoriť nové alebo prebudovať existujúce záchytné tábory tak, aby mali dostatočné kapacity na vzdelávanie aj rekvalifikáciu utečencov. Záchytné tábory by sa mali nachádzať mimo pevninskej časti EÚ, teda na niektorých z ostrovov alebo aj na africkom území," povedal.

V záchytných táboroch má podľa jeho slov prebiehať azylová procedúra a dôsledné oddelenie utečencov vystavených v domovskej krajine hrozbe straty života od ekonomických migrantov, ktorí hľadajú priestor pre lepší život. "Selekcia je nevyhnutná, lebo absorpcia ekonomických migrantov Európou je nemožná," myslí si.

Kaník je presvedčený, že utečenci musia v záchytných táboroch dostať absolútnu podporu v podobe získania kvalifikácie, výučby jazyka a kultúrnych zvyklostí krajiny, o ktorú sa uchádzajú. "Až potom by sa umožnil voľný pohyb daného človeka v rámci EÚ," vysvetlil.

Aj keď si Kaník uvedomuje, že zvýšená ochrana hranice a budovanie táborov nebude stáť málo peňazí, "bude to stále menej, ako by boli náklady vyvolané nekontrolovaným prílivom stoviek tisícov utečencov". Aj preto hovorí o využití eurovalu, ktorý bol vytvorený na pomoc problémovým krajinám z hľadiska ich ekonomickej kondície. "Potrebujeme val proti valiacej sa migračnej vlne, ktorá zatiaľ nie je kontrolovaná. Ak sa neubránime, bude to mať nedozerné politické a ekonomické následky," dodal Kaník.