Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KANÍK: Šokuje ma spôsob polície, akým zasiahla voči poslancovi Hlinovi

Ľudovít Kaník, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Alojza Hlinu vo štvrtok polícia zadržala po tom, ako na Obchodnej ulici v Bratislave zamuroval vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Zásah voči poslancovi Národnej rady SR (NR SR) Alojzovi Hlinovi (KDH) bol šokujúci a neopodstatnene drsný. Tvrdí to poslanec NR SR Ľudovít Kaník (DS-SDKÚ), podľa ktorého s aktivitou Hlinu nemusí každý súhlasiť, ale pri jeho politických aktivitách nemôže byť voči nemu brutálne fyzicky zasahované.

"Poslanec si zaslúži rešpekt a nemôže byť pri svojich politických aktivitách fyzicky likvidovaný," povedal Kaník. Podľa neho bola štvrtková (3.9.) aktivita poslanca Hlinu politickou a ak pri nej porušil zákon, mal by za to niesť zodpovednosť. Kaník však upozorňuje, že predvedenie na políciu by sa malo udiať kultivovaným spôsobom.

"Nie tak, že na jedného človeka skočia štyria policajti a spacifikujú ho tak, ako keby vykonával ozbrojenú lúpež so zbraňou v ruke," podotýka Kaník. Ako dodáva, polícia by nemala zasahovať proti politickým aktivitám poslancov, pretože reprezentujú svojich voličov a nerobia ich len sami za seba.

Alojza Hlinu vo štvrtok polícia zadržala po tom, ako na Obchodnej ulici v Bratislave zamuroval vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť. Firma totiž podľa neho nemá oprávnenie poskytovať nové spotrebiteľské úvery, keďže na to doteraz nezískala licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS). Pohotovosť však trvá na tom, že plne rešpektovala a rešpektuje usmernenia regulátora trhu aj Národnej banky Slovenska (NBS) pred aj po 31. auguste 2015.

Konanie poslanca si všimla mestská polícia, od ktorej dostal pokutu vo výške 30 eur za zabratie verejného priestranstva. Poslanec policajtom podal vysvetlenie, následne ho však vyzvali, aby s nimi išiel na policajné oddelenie. Keď to odmietol, na výsluch ho odviedli.

Hlina je podozrivý z trestného činu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu a nebytovému priestoru v súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody. Policajný prezident Tibor Gašpar vo štvrtok uviedol, že poslanec bol vyzvaný, aby nastúpil do služobného auta polície a podrobil sa vyšetrovacím úkonom. Ten to však odmietol, policajti preto použili donucovacie prostriedky, a to hmaty a chvaty. Podľa policajného prezidenta nedošlo pri nich k zraneniu poslanca.