Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ľudovít Kaník v RTVS oznámil, že jeho strana odstupuje z volieb

Archívna snímka. Z tlačovej konferencie novej politickej strany Demokratickej skupiny SDKÚ 7. novembra 2015 v Bratilave. Na snímke uprostred reční Ľudovít Kaník. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kaník už v minulosti so svojou stranou z parlamentných volieb odstúpil, Demokratická strana sa vtedy vzdala v prospech SDKÚ.

Bratislava 29. februára (Teraz.sk/TASR) - Líder strany Demokrati Slovenska - Ľudovít Kaník dnes v predvolebnej diskusii RTVS oznámil, že jeho strana odstupuje z volieb. Zároveň uviedol, že svojim voličom odporučia hlasovať za iný pravicový subjekt, jeho meno však nešpecifikoval.

Kaník oznámi ďalší postup na tlačovej konferencii v utorok (1.3.).

Strana Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník vznikla premenovaním strany Prosperita Slovenska. Kaník sa s ňou rozhodol kandidovať do parlamentných volieb. O zápise do registra informoval Ľudovít Kaník na tlačovej konferencii v parlamente 11. decembra 2015.

Strana Demokrati Slovenska - Ľudovít Kaník sa mala pôvodne volať Demokratická skupina - spolupráca, dôvera, kompetencia, úspech (DS-SDKÚ). Pre iné pomenovanie sa rozhodol pre obštrukcie pri zmene názvu a nedostatok času pred voľbami.

V minulosti už strana pod vedením Ľudovíta Kaníka podobné rozhodnutie urobila. Demokratická strana v roku 2002 odstúpila z parlamentných volieb v prospech SDKÚ Mikuláša Dzurindu. Kaník to vtedy oznámil v rámci diskusného Okrúhleho stola Slovenskej televízie.

TASR 16. septembra 2002 informovala: "Slovenská demokratická a kresťanská únia (SDKÚ) poskytne Demokratickej strane (DS) pätinu štátneho príspevku, ktorý pravdepodobne získa na úhradu volebných výdavkov za parlamentné voľby. Zaviazala sa k tomu v zmluve o spolupráci medzi SDKÚ a DS, podpísanej predsedami oboch subjektov Mikulášom Dzurindom a Ľudovítom Kaníkom v sobotu 14. septembra. Pätina príspevku má slúžiť občianskym demokratom ako úhrada výdavkov na volebnú kampaň a SDKÚ ju má zaplatiť do 15 dní od prijatia príspevku. Zmluvu dnes zverejnili na internetovej stránke SDKÚ."

Archívna snímka z roku 2002. Originálna popiska: "Predseda Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) Mikuláš Dzurinda a predseda Demokratickej strany Ľudovít Kaník na tlačovej besede 16. septembra 2002 v Prešove odpovedali na otázky zástupcov médií ohľadom rozhodnutia Predsedníctva Demokratickej strany o stiahnutí kandidačnej listiny DS na tohtoročné parlamentné voľby. M. Dzurinda zdôraznil, že SDKÚ a DS sa podarilo dohodnúť na spolupráci v priebehu niekoľkých dní. Dzurinda z dohody vyzdvihol tri body - spoluprácu na exekutívnej a samosprávnej úrovni, vytvorenie koalície pre budúce komunálne voľby a SDKÚ sa zaviazala, že pätinou zo svojho potenciálneho príspevku z volebného výsledku vykryje náklady DS na túto volebnú kampaň. Na snímke predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda /druhý zľava/ a predseda DS Ľudovít Kaník /druhý sprava/ počas TB s podpredsedami DS Alexandrom Slafkovským /vpravo/ a Miroslavom Tomanom /vľavo/."
Foto: TASR/Milan Kapusta


Táto dohoda medzi Demokratickou stranou a SDKÚ bola začiatkom procesu, ktorý nakoniec viedol k ich fúzii a vzniku SDKÚ-DS. Demokratická strana v roku 2002 v prieskumoch dlhodobo nedosahovala ani tri percentá a rozhodnutie odstúpiť z volieb bolo odôvodnené potrebou zabrániť prepadu pravicových hlasov. Napriek tomu ho ostro odsúdila časť členov strany, vrátane jej predchádzajúceho predsedu Jána Langoša.

TASR s odvolaním na zdroje televízie Markíza 17. septembra 2002 informovala, že "podľa J. Langoša bolo toto rozhodnutie teatrálne a zbytočné. Langoš dodal, že podľa neho predsedníctvo strany nemalo od kongresu žiadny mandát, konalo utajene a samotné rozhodnutie bolo podľa neho motivované iba peniazmi, ktoré DS dostane od SDKÚ". Agentúra vtedy uviedla aj reakciu Kaníka, podľa ktorej "Kaník tvrdí, že súhlas kongresu na takýto krok nepotreboval".