Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

KANÍK: Richter by mal predložiť návrh na zmenu valorizácie dôchodkov

Ľudovít Kaník, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Opozičný poslanec predložil na aktuálnu schôdzu návrh zákona o sociálnom poistení, ktorým sa má valorizácia upraviť.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) by mal predložiť vládny návrh novely zákona, ktorou sa upraví valorizácia dôchodkov v budúcom roku. Na dnešnej tlačovej konferencii ho na tento krok vyzval opozičný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Ten síce predložil tiež návrh, ktorým sa má valorizácia upraviť, ale ako uviedol, parlament by o ňom nestihol rokovať v druhom čítaní, keďže do parlamentných volieb sa už nemá uskutočniť schôdza.

"Chcel by som vyzvať ministra Richtera, aby odložil svoje stranícke priority, aby sa vecne pozrel na daný problém a prišiel ešte na tejto schôdzi parlamentu s vládnou novelou zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Okamžite by zabezpečila, aby výška valorizácie nebola smiešnych 1,9 eura v budúcom roku," povedal Kaník s tým, že sumu, o ktorú sa zvýšia dôchodky, možno považovať za almužnu. "Je to veľmi malá suma, ktorá skôr ponižuje, ako poteší všetkých dôchodcov,“ skonštatoval opozičný poslanec.

Kaník predložil na aktuálnu schôdzu návrh zákona o sociálnom poistení, ktorým sa má valorizácia upraviť. Navrhuje v ňom zaviesť minimálnu hranicu, pod ktorú by nemohla klesnúť valorizácia starobných dôchodkov, a to na úroveň 3 %. Návrh by si mal podľa Kaníka minister práce osvojiť. "Či už zvolí 2 % alebo akúkoľvek inú čiastku, vždy by to dôchodcom garantovalo viac ako to, čo im súčasná vláda ponúka a dáva. Táto vláda má možnosť to zmeniť," dodal Kaník.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) označil Kaníkov návrh za "tvrdo populistický, ktorý nerieši systémové veci". "My ponúkame systémové riešenie. Mám ambíciu presadiť, aby bol trinásty dôchodok súčasťou tretieho sociálneho balíka. Automaticky by táto úloha bola prenesená za predpokladu, že budeme mať podiel na moci po voľbách do programového vyhlásenia vlády. Myslím si, že to je jasná odpoveď, aký je náš vzťah smerom k dôchodcom," podotkol Richter.

Nevylúčil však možnosť, že v budúcnosti by sa mohlo o nejakej minimálnej hranici valorizácie diskutovať. Tiež upozornil na to, že čo sa týka súčasnej valorizácie dôchodkov, bola prijatá určitá časová postupnosť. V budúcom roku by sa tak mali zvyšovať dôchodky o pevnú sumu. "Je tu prechodné obdobie a v podstate od roku 2018 by sa malo prejsť na takzvanú dôchodcovskú infláciu. Väčšina krajín Európskej únie valorizuje dôchodky na základe tohto princípu. To znamená, postupne sa odchádza z takzvaného švajčiarskeho modelu," vysvetlil Richter. Rezort práce tiež upozornil, že zmyslom valorizácie je minimálne udržať kúpyschopnosť domácností dôchodcov, čiže reálnu výšku ich dôchodkov, čo je dosiahnuté aj pri súčasnom modeli valorizácie aj s rezervou. Výšku dôchodkov čiastočne podľa ministerstva stále zvyšuje aj rast priemernej mzdy.