Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

KANÍK: SDKÚ nezíska stratenú dôveru s Frešom na čele

Ľudovít Kaník Foto: TASR/Štefan Puškáš

Frešo na vznik platformy reagoval pre TASR tým, že tomuto kroku nerozumie a nech sa k tomu vyjadria regióny.

Bratislava 21. mája (TASR) - Strana SDKÚ-DS nezíska stratenú dôveru voličov na čele s Pavlom Frešom. Myslí si to Ľudovít Kaník, ktorý na dnešnej tlačovej konferencii oznámil vznik názorovej platformy v SDKÚ-DS.

"Pokiaľ chce SDKÚ-DS získať stratenú dôveru, nie je to možné s Pavlom Frešom na čele strany," povedal. Jeho platforma sa má "zásadne dištancovať od konania predsedu strany Pavla Freša a od toho, čo je výsledkom takéhoto konania". Hlási sa k nej aj europoslanec Eduard Kukan a ľudia z celého Slovenska. Kaník chce zásadné zmeny postoja SDKÚ-DS. Pokiaľ k nim nedôjde, podľa Kaníka bude mať SDKÚ-DS v budúcnosti nulový potenciál.



Kaník zatiaľ o odchode zo strany nehovorí. Verí tomu, že platforma zjednotí ľudí, ktorí nesúhlasia s Frešovým konaním. Chce, aby platforma "presadila zásadné zmeny postoja SDKÚ v čo najkratšom čase". Platforma by mala vrátiť SDKÚ-DS voličov, ktorí od nej odišli a dnes nemajú koho voliť. "Chceme im ponúknuť šancu, aby mali koho voliť," povedal.

Kaník opätovne potvrdil, že ak bude nominovaný z regiónov, bude kandidovať za volebného lídra strany. Obáva sa však, že primárne voľby nebudú vyhlásené.

Poslanec NR SR sa rozhodol pre vytvorenie platformy po tom, ako Frešo podľa neho pomohol Smeru-SD zvoliť za šéfa NKÚ kandidáta, ktorý vládnej strane vyhovuje. A to napriek odporu opozície. Kaník pripomína, že demokracia nemôže fungovať bez kontroly vládnej väčšiny. Frešo však podľa neho pomohol Smeru-SD, aby mal najbližších sedem rokov pokoj od kontrol z NKÚ.

"Je veľmi smutné, že práve Pavol Frešo sa prepožičal na úlohu legitimizovať tento krok v záujme Smeru. Aby Smeru zabezpečil absolútne bezvetrie od NKÚ voči jeho aktivitám," doplnil Kaník. Zdôraznil, že to je v rozpore s postojmi SDKÚ-DS.

Frešo na vznik platformy reagoval pre TASR tým, že tomuto kroku nerozumie a nech sa k tomu vyjadria regióny.