Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kaník sľubuje zníženie odvodov o 10 % aj zrušenie Mečiarových amnestií

Z tlačovej konferencie novej politickej strany Demokratickej skupiny SDKÚ 7. novembra 2015 v Bratilave. Na snímke uprostred reční Ľudovít Kaník. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zníženie odvodov o desať percent, nižšia DPH na ďalšie potraviny, zrušenie daňových licencií aj tzv. milionárskej dane, to sú niektoré z bodov programu strany Demokrati Slovenska (DS) - Ľudo Kaník.

Bratislava 7. januára (TASR) - Zníženie odvodov o desať percent, nižšia DPH na ďalšie potraviny, zrušenie daňových licencií aj tzv. milionárskej dane, zavedenie minimálnej garantovanej výšky valorizácie dôchodkov, zmena spôsobu financovania zdravotných poisťovní, vyššie platy učiteľov, rozšírenie dobrovoľnej vojenskej služby, zrušenie Mečiarových amnestií či tlak na vyšetrenie káuz vrátane Gorily.

To sú niektoré z bodov programu, s ktorým sa o priazeň voličov budú v marcových parlamentných voľbách uchádzať Demokrati Slovenska (DS) - Ľudo Kaník. Informoval o nich na dnešnej tlačovej konferencii Kaník s kolegami zo strany. Kaník zároveň skritizoval slovenskú pravicu. "Akoby prestala existovať," vyhlásil.

"Program stojí na štyroch prioritách. Sú nimi výkonná ekonomika, kvalitné zdravotníctvo, moderné školstvo a spravodlivosť a bezpečnosť pre občanov Slovenska," povedal o programe Kaník. V súvislosti s ekonomikou uviedol, že okrem iného prináša program nový spôsob štruktúry daní. "Jednoduchým spôsobom zabezpečí zdroje a zníži odvody o desať percent," konkretizoval.



V zdravotníctve chcú kaníkovci zabrániť "odlievaniu dopredu nedefinovaných miliónov", ku ktorému podľa nich dochádza v zdravotných poisťovniach. Bojovať chcú aj proti tunelovaniu zdravotníctva prostredníctvom verejného obstarávania. Súdny systém označil Kaník za nefunkčný a skorumpovaný. Zmeniť by ho mohli podľa neho prvky anglosaského justičného systému.

DS - Ľudo Kaník presadzujú vyšetrenie káuz, nech sa stali za ktorejkoľvek vlády. "Je nevyhnutné trvať na potrestaní vinníkov," vyhlásil Kaník, ktorý podporuje aj rozšírenie dobrovoľnej vojenskej služby a lepšiu ochranu hraníc. Program svojej strany považuje za reformný a pravicový. "Má v sebe zásadné riešenia. Chceme vrátiť Slovensko na cestu úspechu," zdôraznil.

Kaník zároveň skritizoval súčasnú pravicu. "Je úplne rozdrobená a nespolupracuje, mrzí nás to veľmi," poznamenal s tým, že pravicové strany nerobia opozičnú politiku. "Nie je to opozičná politika, ale snaha čo najviac sa podobať Smeru, čo najviac mu pomôcť a priblížiť sa mu," povedal Kaník.