Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Kapitán Vrchovský spomína na masaker: Zachoval by som sa rovnako

Na snímke miesto prestrelky v bratislavskej Devínskej Novej Vsi 30. augusta 2010. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Medzi povýšenými a ocenenými policajtmi bol vtedy nadporučík Vrchovský, ktorý utrpel počas zásahu poranenie hlavy.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Pri zákroku proti strelcovi z Devínskej Novej Vsi Ľubomírovi Harmanovi bol zranený jediný policajt - v súčasnosti kapitán Karol Vrchovský.

Ako jediný zo siedmich ocenených policajtov za zásah 30. augusta 2010 bol povýšený. "Keďže som aj naďalej v služobnom pomere príslušníka Policajného zboru, určite by som sa v podobnej situácii zachoval rovnako. Služobný zákrok by som sa snažil vykonať čo najlepšie v rámci zákonných možností," uviedol pre TASR Vrchovský.

Zo siedmich príslušníkov polície, ktorých pred piatimi rokmi ocenil vtedajší minister vnútra SR Daniel Lipšic za zásah proti strelcovi v Devínskej Novej Vsi Ľubomírovi Harmanovi, sú v súčasnosti policajtmi piati.



Medzi povýšenými a ocenenými policajtmi bol spomínaný, vtedy nadporučík Vrchovský, ktorý utrpel počas zásahu poranenie hlavy, a jedna žena - nadpráporčíčka Katarína Köszegiová. Ďalej vtedy ocenili podpráporčíka Juraja Crmana, nadpráporčíka Františka Almášiho, nadpráporčíka Richarda Matúša, práporčíka Zoltána Perleczkého a nadstrážmajstra Ernesta Vinczeho. Vrchovského povýšili do hodnosti kapitána "za mimoriadny prejav odvahy, keď s nasadením vlastného života zabránil strelcovi - páchateľovi Harmanovi - pokračovať v trestnej činnosti". Ostatní šiesti policajti boli finančne odmenení.

"Katarína Köszegiová a Juraj Crman ukončili služobný pomer, ostatní príslušníci Policajného zboru sú naďalej v služobnom pomere zaradení v Bratislavskom kraji," uviedla koncom tohto týždňa pre TASR Andrea Dobiášová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.