Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Karol M. sa priznáva k činom keď sa vyhýba súdu, myslí si R. Kaliňák

Foto: TASR/Martin Baumann

Tvrdí to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že keby sa Karol M. nebál a bol by chlap, tak sa postaví pred slovenský súd.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Tým, že sa najhľadanejší Slovák Karol M. skrýva, dáva jasne najavo, ako sa stavia voči činom, z ktorých je podozrivý. Tvrdí to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že keby sa Karol M. nebál a bol by chlap, tak sa postaví pred slovenský súd.

"Nejde o dôveru v slovenskú justíciu. Ak verí v svoju nevinu, má šancu sa postaviť. Tým že sa nechce, tak sa z pohľadu mnohých nás priznáva k tomu, čo urobil," vyhlásil minister.

Na margo posledných udalostí, keď bol Karol M. v Belize súdom v meste Belmopan v pondelok (20.8.) dopoludnia miestneho času oslobodený spod dvoch obžalôb imigračných úradov, Kaliňák povedal, že v tejto kauze nastávajú svetlejšie dni, ale aj väčšie alebo menšie prekážky. "Teraz sme vo fáze černejších dní a väčších prekážok. Napriek tomu si nemyslím, že to naše zložky zabalia. Dlžíme to obetiam aj slovenskej spravodlivosti. Momentálne nemožno povedať, že by sme vyhrávali, ale nevzdávame sa," priznal.

Kaliňák zopakoval, že pre slovenskú políciu práca na prípade nekončí, až kým podozrivý z vraždy matky a dieťaťa nebude odovzdaný do rúk slovenskej justície. "To sa doteraz nestalo, preto považujeme prácu za neurobenú. My aktuálne môžeme vyvíjať tlak a máme v zálohe niekoľko nástrojov, ktoré plánujeme používať," avizoval.

Na otázku, či sa niekedy Karola M. podarí dostať na Slovensko, odvetil, že je ťažké napr. stretnúť Elvisa, ale dostať podozrivého je komplikované, no nesmie to byť ťažké. Kaliňák sa domnieva, že obžalovanie Karola M. alebo jeho odsúdenie v neprítomnosti je jednou z možných ciest, ako dotiahnuť prípad do zdarného konca. "Ale to nemáme v rukách my. Prečo nie je obžalovaný, to sa treba pýtať prokuratúry a súdov. Polícia dáva dokopy spis a pripravujeme ho na súdne konanie," dodal.

Karola M. (42), hľadaného na Slovensku pre sériu vrážd, zadržali v júli v meste San Pedro v Belize na základe zatykača Interpolu, ale 10. augusta belizský sudca Oswell Legall nariadil jeho prepustenie z väzby na základe toho, že jeho zadržiavanie bolo protizákonné.

Vzápätí však Slováka však opäť zadržali a obvinili zo zavádzania úradov a porušenia prisťahovaleckých zákonov. Potom ho prepustili na kauciu 10.000 dolárov (8100 eur) s podmienkou, že musí odovzdať všetky svoje cestovné doklady a musí sa hlásiť na policajnej stanici v San Pedre. Obhajoba nakoniec docielila jeho oslobodenie s tým, že žaloby boli vecne slabé a v jednom prípade už vypršala šesťmesačná lehota.