Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Karola M. zastupuje v Belize prominentný advokát, politik a exminister

Zadržaný Karol M. v Belize. Foto: TERAZ/ sanpedrosun.com

Smith sa narodil v Belize a po vyštudovaní práva a diplomacie sa stal ministrom zahraničných vecí Belize, ministrom obrany, neskoršie ministrom turizmu a informácií.

Bratislava/Belmopan 18. júla (TASR) - Karola M., ktorý je obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave a zároveň spoluobvinený z vraždy bratislavského bossa sýkorovcov Čongiho, zastupuje v stredoamerickom štáte Belize pravdepodobne najprominentnejší advokát v regióne - exminister a bývalý generálny prokurátor Godfrey Smith.

Smith sa narodil v Belize a po vyštudovaní práva a diplomacie sa stal ministrom zahraničných vecí Belize, ministrom obrany, neskoršie ministrom turizmu a informácií. Bol dokonca generálnym prokurátorom a je uznávaným politikom a členom Ľudovej zjednotenej strany, ktorej podpredsedom sa stal v roku 2005.

Pôsobil aj v krízovom manažmente. Venuje sa písaniu článkov venovaných právu, polícii, diplomacii, korupcii v politike a v radoch polície. Uvádza na svojej stránke Wikipédia a portál flashpointbelize.com. Túto informáciu TASR dnes potvrdili aj novinári stanice Channel 7 News v Belize.

Sudca najvyššieho súdu v Belize v utorok (17.7.) prerušil vydanie Karola M. na Slovensko. Informovala o tom televízna stanica v Belize News5 na svojej internetovej stránke.

Karol M. má nárok v Belize na riadny súdny proces a nie na administratívne konanie v rámci, ktorého by ho miestne úrady vyhostili na Slovensko. Domnieva sa jeho právny zástupca Peter Schmidl s tým, že na proces má nárok v prípade, že skutočne, ako to uvádzajú miestne médiá a aj rodina Karola M., vstúpil na územie Belize legálne s dokladom na svoje meno. "Tu sa natíska otázka, čo robili naše orgány približne rok, keď médiá a verejnosť informovali o tom, že po mojom klientovi intenzívne pátrajú," zdôraznil dnes pre TASR advokát. Dodal, že existuje množstvo databánk, kde sa dalo za ten čas jednoducho preveriť, kde Karol M. sa aktuálne nachádza. Dodal, že zo strany belizského sudcu ide o prerušenie, odročenie konanie a nie o zastavenie.

Schmidl nie je, rovnako ako aj ďalší právny zástupca Karola M. - advokát Ján Gereg s Karolom M. v kontakte. "Od mája 2011 som s Karolom M., nebol a dodnes nie som v žiadnom kontakte. Nie som v kontakte so zahraničnými advokátmi, ani zahraničnými médiami. Ohľadom skutkov, pre ktoré ho obhajujem, neposkytujem informácie nikomu, pretože som viazaný mlčanlivosťou tak, ako mi to káže platný zákon o advokácii. K situácii v Belize sa nemôžem vyjadrovať vecne, lebo problém a ani súdny spis nepoznám," uviedol dnes pre médiá Gereg.

Sudca Oswell Legall vyhovel žiadosti právneho zástupcu slovenského občana, aby ho pred prípadným vyhostením vypočul súd. Advokát Godfrey Smith uviedol: "Požiadali sme súd, aby zastavil konanie vlády Belize prostredníctvom ministerstva pre prisťahovalectvo pred vyhostením alebo iným vydaním mandanta z Belize, kým nedostane možnosť byť vypočutý". Godfrey Smith, ktorý v Belize zastupuje Karola M., je známy advokát, ktorý sa mimo iného zameriava na dodržiavanie prisťahovaleckých práv a je dokonca činný aj v miestnej politike.

Karola M. zatkli v stredu 11. júla v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Karola M. nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke.

Okrem Karola M. z tejto vraždy obvinili aj ďalších štyroch mužov. Karol M. sa pred políciou niekoľko rokov skrýval. V októbri 2010 ho zadržali v poľskom Krakove a vydali na Slovensko. Chybou súdu sa však dostal na slobodu. "Neutekal som pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou," povedal vlani v máji Karol M., keď opustil bratislavskú väznicu. Skrýval sa aj v Prahe i v Španielsku a pravdepodobne aj v ďalších krajinách.