Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Katolíci dnes slávia známy mariánsky sviatok Nanebovzatia Panny Márie

Na snímke Kostol, archívne foto Foto: Oliver Ondráš

Dnešný sviatok je najstarší zo všetkých mariánskych sviatkov počas roka.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Katolíci na Slovensku i vo svete dnes slávia významný a prikázaný mariánsky sviatok Nanebovzatia Panny Márie. Pripomínajú si skutočnosť, že Božia matka Mária bola po skončení svojho pozemského života s telom i dušou vzatá do nebeskej slávy.

Veľký a prikázaný sviatok slávia dnes aj gréckokatolícki veriaci pod názvom Zosnutie Presvätej Bohorodičky.

Dnešný sviatok je najstarší zo všetkých mariánskych sviatkov počas roka. Podľa tradície sa tento sviatok spomína už pred Efezským koncilom, ktorý sa konal v roku 431. Postupne sa rozšíril a slávil na Východe aj na Západe.

Náuku o Nanebovzatí Panny Márie ako záväzného článku viery (dogma) vyhlásil na žiadosť takmer všetkých biskupov na svete pápež Pius XII. dňa 1. novembra 1950. Vo vyhlasujúcej bule Munificentissimus Deus sa píše - "Nepoškvrnená a ustavične panenská Božia Matka Mária bola po ukončení svojho pozemského života s telom i dušou vzatá do nebeskej slávy".

Pri príležitosti tohto sviatku sa dnes a v nedeľu konajú na mnohých miestach Slovenska mariánske púte a odpustové slávnosti. Známa je napríklad púť rímskokatolíkov v Nitre na Kalvárii, kde sa dnes od rána konajú sv. omše a modlitby ruženca. V nedeľu 16. augusta o 10.00 h sa tam bude konať slávnostná omša, ktorú bude celebrovať nitriansky biskup Viliam Judák.

V Dunajskej Lužnej sa od 10. do 16. augusta koná tradičná púť k Madone Žitného ostrova v Dunajskej Lužnej. Jej súčasťou sú sv. omše, krížova cesta, koncerty. Dnes popoludní sa uskutoční aj sv. omša v nemeckom jazyku, ďalej mariánska procesia, modlitby ruženca a na večer je pripravený program pre mládež. V nedeľu 16. augusta o 10.30 h tam bude bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský celebrovať slávnostnú omšu. Púte k dnešnému sviatku sa konajú aj v Kláštore pod Znievom, v Oščadnici a iných miestach.

Archijerejská sv. liturgia v rámci odpustovej slávnosti k sviatku Zosnutia presvätej Bohorodičky bude aj v najväčšom pútnickom mieste gréckokatolíkov v Košickej eparchii - v Klokočove. Zúčastní sa tam aj prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Odpustové slávnosti sa budú konať tiež v Šášovej, v Ľutine a ďalších pútnických miestach.

V gréckokatolíckej Katedrále Povýšenia sv. Kríža v Bratislave sa v nedeľu 16. augusta uskutoční stretnutie s pútnikmi z USA za účasti bratislavského eparchu Petra Rusnáka.

Na Kalvárii sa začala výročná mariánska púť

Svätými omšami v slovenskom i maďarskom jazyku sa dnes ráno začala v Nitre vo farnosti Kalvária výročná mariánska púť, ktorá sa koná pri príležitosti sviatku Nanebovzatia Panny Márie. Program púte pokračuje spoveďou veriacich a večernou omšou, ktorú bude o 19. hodine celebrovať generálny vikár Nitrianskej diecézy Peter Brodek. Po omši má nasledovať modlenie ruženca a procesia k Lurdskej jaskyni. Sobotný program púte ukončí duchovné pásmo rehoľných spoločenstiev a nočná svätá omša. „Mariánska púť vyvrcholí v nedeľu dopoludnia, kedy sa o 10. hodine koná slávnostná svätá omša, ktorej bude predsedať nitriansky biskup Viliam Judák,“ informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. Ako doplnil, podujatie ukončí o 15. hodine ukončí mariánska pobožnosť s eucharistickým požehnaním.

Prvá púť sa na nitrianskej Kalvárii konala v roku 1765, kedy nitriansky biskup Ján Gustíni zaviazal obyvateľov Nitry listinou, aby sa každoročne 15. augusta uskutočnila procesia na sviatok Nanebovzatia Panny Márie pod vedením mestského farára. „Púte mali pripomínať vďaku Nitranov za to, že mesto bolo zachránené pred morom v roku 1739, ale aj vďaku za záchranu úrody po prírodných katastrofách, napríklad po nálete kobyliek v roku 1748,“ pripomenul Lyko.