Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Katolíci slávia tretí deň Veľkonočného trojdnia - Bielu sobotu

Ilustračné foto Foto: TASR/Veronika Klusková

Na Bielu sobotu večer po zotmení sa v rímskokatolíckych kostoloch slávi Veľkonočná vigília.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Veriaci rímskokatolíckej cirkvi dnes slávia tretí deň Veľkonočného trojdnia - Bielu sobotu. Počas dňa spomínajú na mŕtveho Krista, prichádzajú do kostolov k modlitbám a poklone pri Božom hrobe. Vo večerných hodinách sa však už radujú z jeho zmŕtvychvstania.

Na Bielu sobotu večer po zotmení sa v rímskokatolíckych kostoloch slávi Veľkonočná vigília (bdenie). Cirkev v noci pred Veľkonočnou nedeľou bdie a očakáva Kristovo zmŕtvychvstanie. Večernú vigíliu slávi cirkev už ako radostnú slávnosť vzkriesenia.

V gréckokatolíckej cirkvi sa dnes na Veľkú sobotu ráno slúži v chrámoch Jeruzalemská nadhrobná utiereň a podvečer vigílna Svätá liturgia Bazila Veľkého s večierňou. Pri tejto liturgii sa udeľujú iniciačné sviatosti katechumenom - krst, birmovanie, sväté prijímanie.

V evanjelických kostoloch sa na Bielu sobotu väčšinou nekonajú služby Božie. Pre veriacich je to deň hrobového odpočinku Ježiša a prípravný deň na slávenie zmŕtvychvstania Pána Ježiša Krista na Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok. Rovnako je to aj v Reformovanej kresťanskej cirkvi (RKC).

Veriaci pravoslávnej cirkvi, ktorá sa riadi podľa juliánskeho kalendára, oslávia Veľkonočnú nedeľu o týždeň neskôr 12. apríla 2015.