Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Katolícka charita rozšírila projekt Adopcia na diaľku

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Najnovšie sa stali súčasťou projektu Kazachstan a Uganda. Darcovia podporujú deti mesačne sumou 20 eur, v prípade Indie je to 15 eur.

Bratislava 16. februára (TASR) - Dlhoročný projekt Slovenskej katolíckej charity (SKCH) Adopcia na diaľku sa postupne rozrastá. Najnovšie sa stali súčasťou projektu Kazachstan a Uganda.

"Do projektu sme zaradili nové krajiny, v ktorých mnohé miestne deti nemôžu pre nedostatok financií študovať. Pravidelná mesačná podpora darcov zo Slovenska týmto deťom umožní aktívne sa podieľať na svojej lepšej budúcnosti," komentoval rozšírenie projektu jeho manažér Peter Knapík.

Ako ďalej uviedol, SKCH pri výbere nových krajín dbá o to, aby v podporovanej krajine našla lokálneho partnera, ktorý sa dokáže zaručiť za transparentnosť projektu a reálnu podporu detí. V Ugande sa stalo lokálnym partnerom centrum, ktoré prevádzkuje priamo SKCH. V Kazachstane na úspešnosť dozerá Caritas Kazachstan, ktorú vedie Slovák, katolícky kňaz Vladimír Nemec.

"Do projektu zaraďujeme deti, ktoré pochádzajú z veľmi chudobných rodín. Príjem takejto rodiny by nemal presahovať jedno euro na deň. Druhou podmienkou je, aby sa dieťa vzdelávalo, či už chodilo do školy, alebo navštevovalo kurz, ktorý zvyšuje jeho kvalifikáciu," vysvetlil Knapík s tým, že darcovia podporujú deti mesačne sumou 20 eur, v prípade Indie je to 15 eur.

"K dnešnému dňu je v projekte Adopcia na diaľku podporovaných prostredníctvom slovenských darcov 1816 detí z Indie, Albánska, Haiti a Vietnamu a na svojich darcov čaká prvých 60 detí v Ugande a 20 detí v Kazachstane," konštatoval projektový manažér Adopcie na diaľku s tým, že najviac podporovaných detí je v súčasnosti v Indii (1177), nasledujú Albánsko (282), Haiti (226) a Vietnam (131).

Adoptívni rodičia sú s podporovanými deťmi v kontakte prostredníctvom listov, školských správ a fotografií, ktoré dostávajú minimálne jedenkrát za rok. Z pravidelného mesačného príspevku SKCH posiela 87 percent priamo na podporu dieťaťa, dve percentá putujú na rozvojové projekty v chudobných krajinách a zvyšných 11 percent tvorí réžia projektu.

Projekt spustila SKCH ako prvá na Slovensku v roku 1996 a je majiteľom ochrannej známky Adopcia na diaľku. Prvá krajina v projekte bola India (1996), v roku 2001 pribudlo Albánsko, v roku 2011 Vietnam a Haiti a napokon tento rok Uganda a Kazachstan. Všetky informácie o projekte nájdu záujemcovia na www.charita.sk, SKCH čoskoro pre Adopciu na diaľku spustí novú internetovú stránku.