Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Katolícke školy sa do štrajku nezapoja, prekáža im aj načasovanie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Združenie katolícky škôl zároveň uviedlo, že si váži odhodlanie učiteľov, ktorí vstupujú do štrajku.

Bratislava 20. januára (TASR) - Združenie katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS) sa k štrajku, ktorý ohlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), nepridá. Vyplýva to zo stanoviska zverejneného na ich webovej stránke. Situáciu v školstve a naliehavú potrebu zmien však hodnotí rovnako ako iniciátori štrajku.

Katolícke školy sa nezapoja z dvoch dôvodov. Prvým je, že štrajk je podľa nich aktom sociálneho násilia, ktorého dôsledky zasahujú v prípade učiteľov nevinné a zraniteľné skupiny obyvateľstva. "Pre kresťanských pedagógov žiaci nemôžu byť rukojemníkmi a dôsledky štrajku by nemali niesť rodičia našich žiakov," uvádza sa v stanovisku. Štrajk učiteľov podľa nich znamená odísť od detí, spôsobiť ťažkosti rodičom – voličom, vyvolať v nich nespokojnosť, ktorú môžu adresovať politikom, čím sa vytvára tlak na vydobytie svojich požiadaviek. "To nie je kresťanský postoj," dodávajú.

Druhý zverejneným dôvodom je termín štrajku. Šesť týždňov pred voľbami sa podľa nich nedajú na žiadnej vláde vymôcť potrebné systémové zmeny. "Neželáme si, aby práve učitelia zavádzali do spoločnosti tento deštruktívny prvok, štrajkovať tesne pred voľbami, v snahe vymôcť si pre seba aspoň krátkodobý prospech. Učitelia by mali byť nositeľmi ducha a vnášať do spoločnosti pozitívne kultúrne a morálne vzorce správania," dodali.

Zároveň uviedli, že si vážia odhodlanie učiteľov, ktorí vstupujú do štrajku. "Spolu rovnako hodnotíme stav a potreby školstva pre lepšiu budúcnosť Slovenska. Vyjadrujeme solidaritu s ich úsilím," dodali.

K pripravovanému štrajku sa vyjadrili aj súkromné školy, ktoré ho podporujú. "Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR rešpektuje slobodné rozhodnutie každého pedagóga, školy i zriaďovateľa, ktorí sa rozhodnú zapojiť do štrajkovej pohotovosti a štrajku a plne ich podporuje v ich aktivitách v záujme zlepšenia postavenia všetkých kolegov v slovenských školách," uviedli v stanovisku zverejnenom na webovej stránke.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila 11. januára štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré splnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období. Ak sa tak nestane, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku.

Aktuálne je do štrajku zapojených vyše 6700 učiteľov z vyše 380 škôl.