Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V kauze vraždy P. Čongrádyho vypočuli kľúčového svedka

Na snímke obžalovaní z vraždy v kauze Čongrády vpravo v popredí Sergej M. a vľavo v pozadí Peter H. v sprievode justičnej stráže prichádzajú na súdne pojednávanie 10. februára 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Čongrádyho alias Čongyho zavraždili v roku 2004 na Pečnianskej ulici v Bratislave za bieleho dňa.

Bratislava 10. februára (TASR) - Bez účasti verejnosti a médií pokračovalo dnes na Okresnom súde Bratislava I pojednávanie v kauze prípravy vraždy a vraždy Petra Čongrádyho, ktorý bol považovaný za jedného z bossov skupiny sýkorovcov.

Na programe bola výpoveď kľúčového svedka Petra Blažíčka. Ten na úvod požiadal predsedu senátu Jána Jamricha o vylúčenie verejnosti a médií. "Budem uvádzať mená a adresy ľudí, ktorí by mohli byť ohrození medializáciou," odôvodnil. Obavu mal i o vlastnú bezpečnosť. Senát jeho žiadosti vyhovel.

Senát dnes na záver vytýčil hneď dva termíny hlavného pojednávania, informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Dňa 8. marca sa bude pojednávať v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne.

"Dôvodom výjazdu je, že procesné strany trvajú na výsluchu svedka, ktorý je v tejto trestnej veci už právoplatne odsúdený, avšak jeho zdravotný stav nedovoľuje prítomnosť na hlavnom pojednávaní v budove a súdnej miestnosti Justičného paláca," vysvetlil Adamčiak.

Na snímke obžalovaný z vraždy v kauze Čongrády Peter H. v sprievode justičnej stráže prichádza na súdne pojednávanie 10. februára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Ďalší termín bol vytýčený na 13. apríla, kedy bude predvolaný svedok, ktorý bol v predmetnej veci taktiež právoplatne odsúdený, doplnil hovorca.

Čongrádyho alias Čongyho zavraždili v roku 2004 na Pečnianskej ulici v Bratislave za bieleho dňa. Jeho smrť pripravovali už v roku 1999, avšak neúspešne. Pred súdom stojí pätica mužov – Sergej M., Peter H., Roman J., Dušan Š. a Vladimír Š. Obžalovaní sú vo väzbe, na pojednávanie ich dnes priviezli v putách. V prípade dokázania viny im hrozí až výnimočný trest. Vinu popierajú.

V tejto kauze nejde o prvý proces. Priami vykonávatelia vraždy sa ešte v roku 2014 dohodli s prokurátorom a uzavreli dohodu o vine a treste. Ivan Beňo, ktorý strelcov koordinoval, dostal 15-ročný trest, strelec a svedok prebiehajúceho procesu Peter Kopera o tri mesiace menej a jeho komplic Vladimír Smetana 14 rokov.

Petra Čongrádyho zavraždili v septembri 2004 na bratislavskej Pečnianskej ulici pred miestnou pizzeriou. Zasiahli ho do hlavy a rôznych častí tela 24 ranami, na následky čoho na mieste činu podľahol. Čongrády bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcov, vplyvných osôb skupiny sýkorovcov, po zavraždení jej zakladateľa Miroslava Sýkoru. Čongi bol bývalý vekslák a vyrastal v detskom domove.