Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Podnet na konanie o dohode incioval obvinený v kauze Mariatchi

Bitka pred barom Maiatchi, záber z priemyselnej kamery. Foto: Youtube

Profesionálny vojak Tomáš S. priznal vinu a dohodol sa s prokurátorom.

20. októbra (TASR) - Kauza útoku na nitriansky bar Mariatchi priniesla prvý trest. Profesionálny vojak Tomáš S. priznal vinu a dohodol sa s prokurátorom. Súd dnes dohodu potvrdil, pričom za dva kopance do hlavy dostal pokutu 400 eur.

"Podnet na konanie o dohode o vine a treste inicioval obvinený. Boli splnené zákonné podmienky na konanie o dohode o vine a treste. To znamená, že obvinený sa k spáchaniu skutku spontánne priznal, uznal vinu a vykonané dôkazy nasvedčovali pravdivosti jeho priznania, svoje konanie aj oľutoval. Druh a výška trestu korešponduje spôsobu účasti obvineného na skutku a miere jeho zavinenia. (Bol dokázaný jeden úder na poškodeného, útočník sa nezúčastnil na skutku ako spolupáchateľ s ostatnými obvinenými). Uloženie peňažného trestu v danom prípade umožňuje Trestný zákon. S návrhom prokurátora o dohode o vine a treste sa stotožnil príslušný sudca, ktorý by v prípade, ak by navrhovaný trest považoval za zjavne neprimeraný, predloženú dohodu o vine a treste neschválil," informovala dnes TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

S peňažným trestom vyjadrila nespokojnosť strana SaS. "Pokuta je výsmechom právnemu štátu," uviedol poslanec NR SR Martin Poliačik. Zdôraznil, že útočník svojím konaním mohol spôsobiť smrteľné zranenia. Ľubomír Galko zasa apeluje na Ministerstvo obrany SR, aby potrestaného útočníka prepustilo zo služieb armády. "Je neprípustné, aby niekto, kto dokázal kopať do hlavy na zemi ležiaceho bezbranného človeka, bol naďalej príslušníkom Ozbrojených síl SR," povedal podpredseda SaS.

O uzavretí dohody dnes informoval denník Sme. Tomáš S. musí, podľa tohto zdroja, okrem toho Všeobecnej zdravotnej poisťovni nahradiť škodu, ktorú jej mal zranením klienta spôsobiť. Poisťovňa ju vyčíslila na 12,60 eura. Vojakov právnik pre denník povedal, že skutok úprimne ľutuje.

Sme pripomína, že prokurátorka vojaka v prípravnom konaní vylúčila z hlavnej skupiny obvinených, ktorým za trestný čin ťažkého ublíženia na zdraví hrozí až 12 rokov väzenia. Po začiatku útoku sa totiž stiahol a pri najtvrdších úderoch už nebol.

Video incidentu z priemyselnej kamery:





Sme pripomína, že prokurátorka vojaka v prípravnom konaní vylúčila z hlavnej skupiny obvinených, ktorým za trestný čin ťažkého ublíženia na zdraví hrozí až 12 rokov väzenia. Po začiatku útoku sa totiž stiahol a pri najtvrdších úderoch už nebol.