Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V kauze Most pri Bratislave vypovedal odsúdený za masaker v Leopoldove

Branislav A. Foto: TASR/Ivan Kríž

Súd rieši starý prípad dvojnásobnej vraždy mladej ženy a desaťročného chlapca, ktorých zastrelili v Moste pri Bratislave v decembri 2004.


Bratislava 8. októbra (TASR) - Výpoveďami ďalších dvoch svedkov pokračoval dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava I proces s obžalovaným východoslovenským bossom z Veľkých Kapušian Branislavom A. a spol. v kauze v dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004. Medzi nimi vypovedal aj Bartolomej Botoš, ktorý je právoplatne odsúdený za masaker piatich dozorcov v Leopoldove v roku 1991.

Na dnešné pojednávanie eskrotovali z ústavu na výkon trestu odňatia slobody len obžalovaného Branislava A. Obžalovaný Karol M. je stále v Belize a Nikola P. a Jozef B. dali súhlas svojim obhajcom na pojednávanie v ich neprítomnosti.

Nepamätá si

"Ja si na určité veci s odstupom času nepamätám. Odmietam vypovedať, aby mi to neprivodilo ďalšie trestné stíhanie," uviedol svedok Henrich Hudák, ktorý je odsúdený za zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny v inom prípade. Následne dozorujúci prokurátor Generálnej prokuratúry SR prečítal výpoveď Hudáka z prípravného konania.

Podľa jeho výpovede mu mal spoločný známy Branislava A. uviesť, že "ten má na svedomí 24 vrážd". "Branislav A. bol v kontakte vo väzení s odsúdeným Mikulášom Černákom, ale o trestnom čine v Moste pri Bratislave som nič nepočul. Medzi Branislavom A. a Černákom išlo o bežný kontakt, aký býva medzi odsúdenými," uviedol svedok Bartolomej Botoš, ktorého na dnešné pojednávanie eskortovali z ilavskej väznice.

Odsúdený je za masaker v Leopoldove

Botoš bol odsúdený v roku 1993 za smutne známy útek a masaker piatich dozorcov v leopoldovskej väznici. Vo väzení je od roku 1986 a naposledy za masaker bol právoplatne odsúdený na 18-ročný trest odňatia slobody. Dovedna je doteraz sedem razy odsúdený. "Ste menej gramotný a chceli ste si urobiť len výlet do Bratislavy," reagoval na jeho nepodstatnú výpoveď jeden z advokátov obžalovaných. Botoš písal list Generálnej prokuratúre SR, že sa "vo väzení dozvedel o dvojnásobnej vražde". Hlavné pojednávanie je naplánované aj na štvrtok 9. októbra, kedy by mali vypovedať ďalší svedkovia.




Pojednávali v júni

S kvartetom Branislavom A., Nikolom P., Karolom M. a Jozefom B. sa konalo hlavné pojednávanie naposledy pred Okresným súdom Bratislava I v prvej polovici júna. Tento súd v prvej polovici marca rozhodol, že proti obžalovanému Karolovi M. bude konať ako proti ušlému na návrh Generálnej prokuratúry SR. Voči Karolovi M. začal konať ako voči ušlému následne v júni.

Nikola P. vypovedal proti komplicom

V júni vypovedal Nikola P. proti svojim bývalým komplicom, ale aj banskobystrický boss Černák. Černák, ktorý je za šesť vrážd odsúdený na doživotie, už v marci tohto roku adresoval list z ilavskej väznice Generálnej prokuratúre SR, v ktorom informoval o svojich poznatkoch o dvojnásobnej vražde v Moste pri Bratislave. "V roku 2010 som bol vo väzení v Ilave s obžalovaným Branislavom A. Bavili sme sa o veciach, ktoré sa týkali našej obhajoby," povedal Černák. Branislav A. údajne informoval Černáka o priebehu vraždy v Moste pri Bratislave. "Sprostredkovateľom mal byť Karol M. a objednávateľom bol Radoslav M.," vypovedal ďalej Černák. Podľa jeho slov skupina okolo Branislava A. sa viac razy pokúšala zabiť expolicajta Juraja G. v Nitre a Bojniciach. Napokon omylom zabila jeho družku a desaťročného syna. V druhom procese sa bude pokračovať začiatkom októbra.

Pred iným senátom Okresného súdu Bratislava I pokračovalo začiatkom septembra pojednávanie s Radoslavom M., ktorý si mal vraždu v Moste pri Bratislave objednať, a ďalším obžalovaným Róbertom B. Aj v rámci tohto druhého procesu na najbližšom odročenom termíne koncom tohto mesiaca by mal vypovedať Černák. V júli pred týmto senátom nižšieho bratislavského súdu vypovedal obžalovaný Branislav A.

Branislav A. hovoril o kryse

Vypovedal v polovici júla práve k obsahu listu Černáka, ktorý ho adresoval Generálnej prokuratúre SR a aj súdu. "List je zmesou pravdivých i nepravdivých údajov. S Černákom mám zlé vzťahy. Dlhé roky som vedel, že Černák spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a preto som sa nikdy s ním nebavil o svojich skutkoch. Vedel som o veľmi zlých vzťahov medzi Černákom a Karolom M.," povedal Branislav A. Černák v liste uvádza, že Branislav A. sa mu v cele ilavskej väznici priznal k účasti na dvojnásobnej vražde v Moste pri Bratislave. "Priživuje sa na tragédii iných ľudí, aby sa zviditeľnil. List sú úplné bludy. Vytvoril príbeh ohľadne mňa. Černákovi nejde o obžalovaných Radoslava M. a Róberta B., ide mu o Karola M., ktorý je v Belize, a o mňa. S Černákom som sa bavil len o jeho trestných veciach, o mojich trestných veciach sa s nikým nikdy nebavím. Mikuláš Černák je krysa a obžalovaný Nikola P., ktorý vypovedal proti mne, je ďalšia krysa," povedal ďalej Branislav A.

Prípad z konca roka 2004

Mladú ženu a desaťročného chlapca zastrelili v Moste pri Bratislave v decembri 2004. Z priamej vraždy sú obžalovaní aj Branislav A., Jozef B., Nikola P. a Karol M. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh zabitej ženy, bývalý policajt Juraj G. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych. Juraj G. podnikal s bratmi Radoslavom a Andrejom M. Prvý z nich je v tomto procese obžalovaný z toho, že si objednal jeho vraždu.