Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Obžalovaní v kauze Osrblie boli odsúdení na podmienečné tresty

Na snímke obžalovaný bývalý poradca expremiérky Ivety Radičovej Martin N. v pojednávacej miestnosti v kauze o údajnej nepriamej korupcii pri dostavbe biatlonového areálu Osrblie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 12. augusta 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Obžalovaný Martin N. vníma prípad ako legendu s pútavým dejom.

Pezinok 12. augusta (TASR) - Podmienečné tresty si dnes vypočuli obžalovaní v kauze údajnej nepriamej korupcie pri dostavbe biatlonového areálu v Osrblí Martin N. a Igor L. Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve vymeral bývalému poradcovi premiérky Ivety Radičovej Martinovi N. a bývalému veľvyslancovi SR v Keni Igorovi L. trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odkladom na dva roky. Obaja tiež musia zaplatiť po 10.000 eur. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní už avizovali odvolanie na Najvyšší súd SR. Tresty sú rovnaké ako v pôvodnom trestnom rozkaze, ktorý obžalovaní odmietli.

Martin N. po vynesení rozsudku novinárom povedal, že na svojej nevine trvá, a preto sa odvolá na Najvyšší súd SR. Pevne verí, že bude oslobodený.

Advokát Igora L. vyhlásil, že aj vzhľadom na skutočnosť, že rozsudok bol presnou kópiou trestného rozkazu, s verdiktom nesúhlasí. "Osemmesačné dokazovanie pre súd neznamenalo vôbec nič, preto podáme odvolanie," avizoval. Na otázku, prečo obžalovaní hovorili na odpočutých nahrávkach o holubičkách či kameňoch, obhajca odvetil, že nie každý v telefóne nazýva peniaze peniazmi. "Ak niekto má takýto štýl, tak dávať mu to za ťarchu a tvrdiť, že práve z toho vyvodzuje nelegálnosť pôvodu peňazí, je úplne smiešne. Tie peniaze boli za konzultačnú a poradenskú činnosť, jednoznačne to nebol úplatok. Toto sa žiadnym dôkazom nepodarilo vyvrátiť," deklaroval.



Preukazovanie korupcie je náročné

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry je presvedčený, že dnešný rozsudok preukazuje, že korupcia prenikla na tie najvyššie miesta. "Z priebehu celého pojednávania bolo evidentné, že preukazovanie korupcie na najvyšších miestach je mimoriadne náročné," uviedol. Odvolanie zvažuje aj prokurátor, keďže pôvodne navrhoval pre obžalovaných trest odňatia slobody na dva roky s trojročným odkladom, aj prísnejší peňažný trest.

Na otázku, či o korupcii mohla vedieť vtedajšia premiérka Iveta Radičová, prokurátor priamo neodpovedal. "Pani bývalá premiérka bola na hlavné pojednávanie predvolaná ako svedkyňa. Ja som jej dával otázky týkajúce sa tejto veci. Nebudem sa k tomu vyjadrovať. Pokiaľ by takéto niečo bolo preukázané v trestnom konaní, tak by obžaloba znela trochu inak a zrejme by v nej figurovali aj iné osoby," dodal.

Radičová v máji na súde vyhlásila, že polícia pri vyšetrovaní podvodné konanie či nezákonnú činnosť nezistila. Dodala, že po tom, ako sa objavili podozrenia z korupcie v súvislosti s dostavbou areálu, úrad vlády dal polícii prešetriť, ako boli v Osrblí použité štátne peniaze. "Nikdy som sa nevedela vyrovnať s faktom, že by s tým niečo mal spoločné," povedala Radičová novinárom o svojom bývalom poradcovi. Z miesta poradcu ho podľa svojich slov musela odvolať, pretože bol podozrivý z nezákonnej činnosti. "Ako poznám pána N., roky rokúce, tak mi to s ním jednoducho ľudsky nesedí," dodala.

Fotogaléria: Kauza Osrblie


Legenda s pútavým dejom

Na snímke obžalovaný bývalý poradca expremiérky Ivety Radičovej Martin N. (vpravo) s obhajcom pred pojednávacou miestnosťou v kauze o údajnej nepriamej korupcii pri dostavbe biatlonového areálu Osrblie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 12. augusta 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
Kauza údajnej nepriamej korupcie, ku ktorej malo dôjsť pri dostavbe biatlonového areálu v Osrblí, je legendou s pútavým dejom. V záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku to dnes vyhlásil obžalovaný Martin N. Ten v inkriminovanom období pôsobil ako externý poradca vtedajšej premiérky Ivety Radičovej pre hospodárstvo a investície.

"Žiaden úplatok ani odmenu som nežiadal, a to ani v tomto prípade, ani nikdy. Vždy konám čestne, nikoho som neovplyvňoval pri rozhodovaní o dotácii," deklaroval Martin N. Podľa jeho slov vyšetrovateľ prípadu protizákonne odmietol vydanie všetkých telefonických záznamov. "Účelovo vyselektoval len tie informácie, ktoré svedčili v môj neprospech. Iné záznamy v môj prospech prokurátora nezaujímali. Chýba minimálne 15 záznamov, ku ktorým som sa nemohol vyjadriť," povedal.

Tri roky od prepuknutia kauzy označil za náročné. "Kauza mi vzala slobodu a bol som podrobený silnému tlaku okolností. Kauza ma takmer zruinovala finančne a osobne. Toto bol trest za niečo, čo som neurobil. Napriek tomu som sa rozhodol, že nezanevriem. Na svoju česť vyhlasujem, že nie som tvorcom ani aktérom kauzy Osrblie," dodal Martin N.

Moment zadržania a šok

Na snímke obžalovaný bývalý veľvyslanec Igor L. v kauze o údajnej nepriamej korupcii pri dostavbe biatlonového areálu Osrblie prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku 12. augusta 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
Spoluobžalovaný Igor L. označil moment zadržania svojej osoby zo strany polície za šok. Podľa jeho slov zo žiadnych dôkazov nevyznelo, že by niečo vybavoval. "Nikdy som nikoho neovplyvňoval, naša činnosť bola výlučne obchodná," uistil.

Martin N. a Igor L. sú obžalovaní z toho, že od podnikateľa Petra Kňazíka a sprostredkovateľa Pavla Prečucha prijali v júli 2011 úplatok vo výške 30.000 eur v súvislosti s vybavením dotácie 300.000 eur z Úradu vlády SR na dokončenie pozastavenej prestavby biatlonového areálu. Mali prisľúbiť aj vybavenie dotácie z ministerstva školstva. V prípade dokázania viny im hrozí väzenie od šiestich mesiacov do troch rokov. Prokurátor im navrhuje dvojročnú podmienku s odkladom na tri roky a pre Martina N. pokutu 30.000 eur a 15.000 eur pre Igora L.

Na prestavbu a rekonštrukciu Národného športového areálu v Osrblí bolo vyčlenených spolu 1,6 milióna eur z ministerstiev školstva a rezervy predsedníčky vlády. Bývalého veľvyslanca SR v Keni Igora L. zadržala polícia koncom júla 2011 pri preberaní označených bankoviek v hodnote 30.000 eur.