Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Ani po dvoch rokoch sa nepojednávalo v kauze prípravy štyroch vrážd

Ilustračné foto Foto: TASR

Tobiáš L. si podľa obžaloby objednal zavraždenie bývalého príslušníka SIS Michala Hrbáčka, podnikateľa Branislava Prieložného, bývalého siskára Michala Lieskovského a advokátky Gabriely Matúškovej.

Bratislava 7. mája (TASR) - Ani po dvojročnej prestávke sa dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava I nezačalo riadne pojednávanie v kauze prípravy štyroch vrážd, kde je obžalovaný podnikateľ Tobiáš L.

Právny zástupca obžalovaného na úvod uviedol, že jeho klient vzhľadom na dávnejšiu mozgovú príhodu nie je schopný vnímať pojednávanie. "Nič si nepamätám. Neviem písať a ani čítať. Neviem vnímať," povedal obžalovaný Tobiáš L. Súd proces odročil na neurčito, keď do konania priberie znalca, aby posúdil psychický stav obžalovaného, či je vôbec schopný vnímať. Senát mal dnes prehrávať policajné nahrávky.

Tobiáša L. eskortovali na dnešný proces z väzenia. Podnikateľ je vo výkone trestu odňatia slobody, kde si odpykáva od vlaňajšieho októbra 4,5-ročný trest za podvod. Na taký trest ho odsúdil Krajský súd v Prešove. V tomto prípade sa Tobiáš L. pokúsil z účtu muža odsúdeného na doživotie previesť v prepočte 62.000 eur na účet v zahraničnej banke. Použil na to sfalšovanú listinu súdu s pravým podpisom sudcu Špeciálneho súdu.

Doteraz sa v kauze prípravy štyroch vrážd nepojednávalo z dôvodu dlhodobej práceneschopnosti a vážneho zdravotného stavu obžalovaného Tobiáša L.

Naposledy súd v nej riadne konal koncom mája 2013, keď vypočul jedného svedka a pôvodne si mal vypočuť aj zvukové záznamy, ale v pojednávacej miestnosti to nebolo možné. Vo veci sa konalo na začiatku decembra 2012, keď vypovedal predvolaný znalec. Ten uviedol, že obžalovaný trpel duševnou poruchou. Potvrdil to na základe znaleckého posudku z roku 2005, teda z obdobia, keď si mal Tobiáš L. vraždy naplánovať. Jeho rozpoznávacie a ovládacie schopnosti však podľa znalca táto porucha neovplyvnila. V pozadí kauzy je miliónový spor o spoločnosť Rašelina Quido, na ktorý obžalovaný neustále upozorňuje.

Tobiáš L. si podľa obžaloby objednal u Antona K. zavraždenie bývalého príslušníka SIS Michala Hrbáčka, podnikateľa Branislava Prieložného, bývalého siskára Michala Lieskovského a advokátky Gabriely Matúškovej. Za každého mal zaplatiť 10.000 dolárov.

Anton K. vystupoval ako svedok aj v kauze vývozu ukradnutých áut do zahraničia, ktorý organizoval údajný zločinecký boss Volodymyr Y., a v kauze dvoch vrážd, ktoré mal spáchať tento ukrajinský gang. Z dvoch vrážd však napokon Volodymyra Y. a jeho troch komplicov bratislavské súdy právoplatne oslobodili.

Na Antona K. sa vzťahovala prezidentská amnestia exprezidenta SR Ivana Gašparoviča za inú trestnú činnosť.