Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kauza starej vraždy na súde končí, Mikuláš Č. sa na verdikt nechystá

Mikuláš Č., archívna snímka. Foto: TASR Dušan Hein

Mikuláš Č., v tom čase označovaný za bossa banskobystrického podsvetia, mal Poliakovi jedenkrát streliť z pištole do úst a následne Ján K. z tej istej zbrane do oblasti hrudníka.

Banská Bystrica 17. septembra (TASR) – Po viac než 20 rokoch od brutálnej popravy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka speje do finále proces s obžalovanými z jeho vraždy. Na lavici obžalovaných na Okresnom súde v Banskej Bystrici sedí na doživotie odsúdený Mikuláš Č., ktorý vinu v zmysle obžaloby priznal a všetko oľutoval, a jeho niekdajšia pravá ruka Ján K. Ten je na slobode, tvrdí, že je nevinný a celé je to nezmysel. Po utorku je zrejmé, že záverečné reči prokurátora a obhajoby odznejú 7. novembra, kedy sa očakáva i vyhlásenie rozsudku.

"Mikuláš Č. v roku 2013, respektíve 2014, prestal mlčať a odvtedy sa priznáva ku všetkej trestnej činnosti, na ktorej sa zúčastnil. Tento istý postoj prejavil i na hlavnom pojednávaní. A netýka sa to len tohto trestného konania, ale aj iných, v ktorých vystupuje či už ako obvinený, alebo svedok," konštatoval obhajca Miloš Maďar.

Ako uviedol pre TASR, motivácia jeho klienta nie je pomstiť sa niekomu, alebo krivo obviňovať. Usvedčuje sám seba.

"On tvrdí, chcem sa priznať ku všetkému, čo sa mi kladie za vinu, a tak sa správam a konám. Jeho postoj je nemenný, hovorí svoju verziu o tom, ako sa udalosti udiali. V súčasnosti vypovedá k viacerým skutkom," zdôraznil Maďar.

Ako dodal, Mikuláš Č. sa v utorok vyjadril, že na novembrovom pojednávaní sa nezúčastní. Ak rozhodnutie nezmení, rozsudok vyhlásia v jeho neprítomnosti.

Mužov na lavici obžalovaných vinia z usmrtenia G. Szymaneka. K tomu došlo na jeseň v roku 1997 pri chate za obcou Polomka v okrese Brezno.

Mikuláš Č., v tom čase označovaný za bossa banskobystrického podsvetia, mal Poliakovi jedenkrát streliť z pištole do úst a následne Ján K. z tej istej zbrane do oblasti hrudníka. Údajne išlo o objednávku ľudí z Poľska a cieľom bolo výkupné. Mikuláša Č. v tejto kauze už raz súdy oslobodili pre nedostatok dôkazov.

Jána K. v procese usvedčuje Alexander "Šani" Horváth, ktorý ešte v marci počas výsluchu uviedol, že bol pri skutku a strieľal aj Ján K. Detailne opísal, ako mali ísť iba "postrašiť Poliaka", ako na chate videl pripútaného G. Szymaneka a ako Mikuláš Č. kázal svojim ľuďom vykopať jamu.