Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V kauze tunelovania nebankoviek by mali vypovedať poslední svedkovia

Jozef Majský Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ak by súd vypočul zostávajúcich svedkov, proces s obžalovaným podnikateľom Jozefom M. a ďalšími obžalovanými Dávidom B. a Patrikom P. by sa mohol dostať do záverečnej fázy.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Poslední štyria svedkovia sú na pondelok (4.8.) predvolaní na pojednávanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Ak by súd vypočul zostávajúcich svedkov, proces s obžalovaným podnikateľom Jozefom M. a ďalšími obžalovanými Dávidom B. a Patrikom P. by sa mohol dostať do záverečnej fázy. Bývalý Špeciálny súd 27. apríla 2007 odsúdil Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody, Dávida B. na 11 rokov a Patrika P. na desať rokov väzenia. Najvyšší súd SR však verdikt zrušil a pojednávanie pokračuje na ŠTS.

Dvere pobočiek nebankových subjektov ostali zatvorené 4. februára 2002 pod zámienkou auditu. Od obyvateľov dovtedy stihli vyzbierať 62,78 miliardy slovenských korún (vyše 2 miliardy eur), pričom poškodených ostalo asi 170.000 ľudí. V konkurznom konaní dostali bývalí klienti Horizontu Slovakia naspäť 4,5 percenta zo svojich vkladov, spolu okolo 15,2 milióna eur. Konkurzný správca BMG Invest František Hadušovský uviedol, že konkurz stále prebieha a nie je ukončený pre neuzavreté súdne spory. Predpokladá, že konkurz by mohol byť ukončený do konca tohto roku alebo začiatkom roka 2015.