Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Abdykarimov: Miroslav Lajčák úzko spolupracuje s kazašskými diplomatmi

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Martin Baumann

Kazachstan, ktorý je od začiatku roka 2017 nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN prevzal v januári predsedníctvo v tomto orgáne.

Bratislava 11. januára (TASR) - Úzku spoluprácu súčasného predsedu Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) Miroslava Lajčáka, ktorý je zároveň ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, s kazašskými diplomatmi v OSN v New Yorku ocenil vo štvrtkovom rozhovore pre TASR mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Kazašskej republiky pre Českú a Slovenskú republiku Seržan Abdykarimov.

Kazachstan, ktorý je od začiatku roka 2017 nestálym členom Bezpečnostnej rady (BR) OSN prevzal v januári predsedníctvo v tomto orgáne. Na otázku TASR, ako kazašskí diplomati spolupracujú s ministrom Lajčákom, ktorý je momentálne predsedom VZ OSN, Abdykarimov konštatoval, že "spolupracujú úzko".

"Prebieha tesná súčinnosť vo všetkých otázkach, ktoré skúma OSN, a Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, úzko spolupracuje s naším veľvyslancom pri OSN Kajratom Umarovom, ako aj s ministrom zahraničných vecí Kazachstanu Kajratom Abdrachmanovom. V najbližšom čase, ako som už spomenul, sa stretnú v OSN v New Yorku s cieľom určiť podrobnosti spolupráce," povedal veľvyslanec.

Ako ďalej uviedol, "Kazachstanu už predstavil svoje priority, schválili ich v BR OSN" a verí, že úzka spolupráca s predsedom VZ OSN Lajčákom bude "konštruktívne pokračovať".

Kazachstan predsedá BR OSN ako prvá krajina strednej Ázie. Priority svojho predsedníctva Astana predstavila 10. januára a sú zhrnuté do siedmich bodov. Z nich veľvyslanec Abdykarimov zdôraznil predovšetkým dosiahnutie sveta bez jadrových zbraní, odstránenie hrozby globálnej vojny a urovnanie regionálnych konfliktov, podporu záujmov krajín strednej Ázie, riešenie problematiky terorizmu a iných násilných foriem extrémizmu, otázky mieru a bezpečnosti v Afrike a rozšírenie spolupráce medzi všetkými regionálnymi organizáciami kolektívnej bezpečnosti Európy a amerického kontinentu, Ázie a Afriky.

Kazachstan by mal záujem dosiahnuť svet bez jadrových zbraní k 100. výročiu 0SN v roku 2045. Preto navrhovanou témou na diskusie bude nešírenie jadrových zbraní a dosiahnutie istej miery dôvery. To sú podľa neho reality, na ktoré narážajú štáty vlastniace jadrové zbrane, ako aj krajiny bez nich.

Veľvyslanec Abdykarimov vo štvrtok v Bratislave absolvoval štandardné stretnutia na pracovnej úrovni s pracovníkmi Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR a v Prezidentskom paláci sa zúčastnil na novoročnom prijatí vedúcich diplomatických misií akreditovaných pre SR. Potvrdili to pre TASR hovorca rezortu diplomacie Peter Susko a Martin Lipták z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.