Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Katolícka charita: Každý rok do otroctva predajú asi 1,2 milióna detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzinárodný deň modlitieb za obete obchodovania s ľuďmi je významnou iniciatívou pápeža Františka, ktorý obchodovanie s ľuďmi už niekoľkokrát verejne odsúdil a označil ho za zločin proti ľudskosti.

Bratislava 8. februára (TASR) - Upozorniť na fenomén novodobého otroctva a aktuálnu situáciu vo svete je hlavnou myšlienkou Medzinárodného dňa modlitby a povedomia o problematike obchodovania s ľuďmi, ktorý pripadá dnes 8. februára. V tento deň sa zároveň v bratislavskom Kostole Zvestovania Pána uskutoční bohoslužba za obete obchodovania.

"Medzinárodný deň modlitieb za obete obchodovania s ľuďmi je významnou iniciatívou pápeža Františka, ktorý obchodovanie s ľuďmi už niekoľkokrát verejne odsúdil a označil ho za zločin proti ľudskosti," priblížil Ján Michalský zo Slovenskej katolíckej charity (SKCH).

Na svete dnes podľa jeho slov žije viac ako 20,9 milióna ľudí, ktorí sú v dôsledku krajnej chudoby a iných faktorov predávaní a kupovaní za účelom nútenej práce, prostitúcie, žobrania, domáceho otroctva, ilegálneho odoberania orgánov či nútených sobášov. "Tento rok je deň modlitieb zameraný obzvlášť na zotročovanie detí, ktoré tvoria veľké percento obchodovaných ľudí vo svete. Odhaduje sa že každý rok je do otroctva predaných 1,2 milióna detí," dodal Michalský.

Prvýkrát sa Medzinárodný deň modlitieb a povedomia o obchodovaní s ľuďmi slávil v roku 2015.