Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Minister Kažimír chce rokovať s tretím sektorom o daňovej asignácii

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Diskusiu o daňovej asignácii pre neziskové organizácie otvoril v pléne nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) je pripravený rokovať so zástupcami tretieho sektora o novom systéme daňovej asignácie. Pripustil to dnes počas rozpravy k novele zákona o dani z príjmov.

"Chcel by som verejne pripustiť možnosť zmeny terajšieho zákona, ktorý sa vzťahuje k asignácii, ale nerád by som postupoval cestou neustáleho zmrazovania mechanizmu, ako to máme u platov ústavných činiteľov. Mohli by sme sa dohodnúť na novom systéme, ktorý by mohol byť vzájomne výhodný aj pre verejné financie, aj pre tretí sektor," povedal Kažimír.

Diskusiu o daňovej asignácii pre neziskové organizácie otvoril v pléne nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Ten predložil k novele zákona o dani z príjmov pozmeňujúci návrh, prostredníctvom ktorého chce zachovať daňovú asignáciu pre neziskové organizácie vo výške 2 %. Navrhuje, aby sa tento mechanizmus posunul o ďalší rok. Podľa Lipšica bolo totiž avizované, že pokles asignácie bude kompenzovaný inými mechanizmami, ktoré by mali motivovať podnikateľský sektor, aby sponzoroval neziskové aktivity. "Tieto nové mechanizmy však zatiaľ neboli zavedené," skonštatoval Lipšic.

Zástupcovia slovenského neziskového sektora zase uviedli, že ak klesne asignácia z daní z príjmov právnických osôb zo súčasných dvoch na jedno percento, neziskové organizácie prídu o 7 až 8 miliónov eur. A to by podľa nich mohlo vážne ohroziť mnohé verejnoprospešné aktivity.

Rezort financií však odhaduje, že vplyv bude nižší. "My to vidíme menej dramaticky, tú sumu vidíme niekde na úrovni medzi štyrmi až šiestimi miliónmi eur. Podľa našich údajov asignácia za rok 2013, ktorá sa realizuje v roku 2014, dopadla pre tretí sektor veľmi dobre. Podľa našich odhadov, ak zostane v platnosti degradácia v oblasti asignácie, tak v roku 2016 by mal byť tretí sektor na tom rovnako ako v tomto roku, čo je nad dlhodobý priemer," skonštatoval Kažimír.

Tiež pripomenul, že stále platí jeho požiadavka, aby tretí sektor pomáhal bojovať vláde s daňovými únikmi. "Tretí sektor má veľký morálny vplyv na spoločnosť a je ekonomicky motivovaný na to, aby daň z príjmu právnických osôb, ktorá ide do štátu, fyzických osôb, ktorá ide do obcí cez podielové dane, boli čo najvyššie, aby sa dane neobchádzali," dodal Kažimír.