Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Pápež František schválil dekrét o mučeníctve Jána Havlíka

Na snímke pápež František vo Vatikáne 14. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Rodák z Vlčkovian, aktuálne súčasti obce Dubovce pri Skalici, zomrel v roku 1965 vo veku 37 rokov na následky dlhoročného nespravodlivého väznenia za náboženskú činnosť.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Slovensko bude mať nového blahoslaveného. Pápež František schválil vo štvrtok dekrét o mučeníctve Jána Havlíka, bohoslovca Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul, umučeného komunistickým režimom. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe.

"Je to veľká radosť pre vincentínsku rodinu, ale aj pre bratislavskú arcidiecézu, z ktorej Janko Havlík pochádzal. Samozrejme, ďakujeme pápežovi Františkovi za tento veľký dar a tešíme sa, že budúci rok budeme mať možnosť aj sláviť vonkajšiu slávnosť jeho blahorečenia," uviedol bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Rodák z Vlčkovian, aktuálne súčasti obce Dubovce pri Skalici, zomrel v roku 1965 vo veku 37 rokov na následky dlhoročného nespravodlivého väznenia za náboženskú činnosť. "Positio super martyrio" Božieho služobníka Jána Havlíka bolo ukončené v októbri 2021. Tzv. positio obsahuje materiál dôkazov, dokumentov a svedectiev o mučeníctve Božieho služobníka. Dekrét, ktorý schválil pápež, umožňuje, aby ho vyhlásili za blahoslaveného.