Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

KBS: Róbert Bezák porušil prísahu vernosti a poslušnosti voči pápežovi

Róbert Bezák Foto: TASR

Reakcia členov KBS bola vyvolaná vyhláseniami Bezáka, ktorý sa po niekoľkomesačnom mlčaní rozhodol prehovoriť o svojom odvolaní vo viacerých médiách.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák porušil svoju prísahu vernosti a poslušnosti voči pápežovi, keď odmietol prijať jeho výzvu vzdať sa svojej funkcie na úrade Trnavského arcibiskupa.

Tvrdia to členovia Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktorí dnes v súvislosti s medializáciou celého prípadu opätovne zopakovali, že rešpektujú a prijímajú rozhodnutie Svätého otca v tejto veci.

"Okrem iného sa na verejnosti objavila pochybnosť o postoji slovenských biskupov k zachovávaniu zákonov SR pri spravovaní majetku. Chceme vás uistiť, že plne rešpektujeme zákony SR, a preto dbáme o riadne spravovanie majetkov cirkvi," píše sa v stanovisku slovenských biskupov, ktoré je adresované verejnosti. Biskupi zároveň zdôrazňujú, že sú ochotní poskytnúť súčinnosť kompetentným orgánom pri objasnení podozrení v hospodárení cirkvi.

Reakcia členov KBS bola vyvolaná vyhláseniami Bezáka, ktorý sa po niekoľkomesačnom mlčaní rozhodol prehovoriť o svojom odvolaní vo viacerých médiách. Pritom sa nevyhol ani spochybneniu transparentnosti hospodárenia na trnavskej arcidiecéze.