Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

KBS spustila webstránku o Synode biskupov aj s dotazníkom o rodine

Ilustračná fotografia Foto: TASR - Martin Turanovič

Dotazník poslúži k príprave plánovaného XIV. riadneho generálneho zhromaždenia Synody biskupov, ktoré sa uskutoční v dňoch 4. až 25. októbra v Ríme.

Bratislava 13. januára (TASR) - Slovenskí biskupi spustili novú webstránku, ktorá sa venuje Synode biskupov. Jej súčasťou je tentoraz aj dotazník. Ten poslúži k príprave plánovaného XIV. riadneho generálneho zhromaždenia Synody biskupov, ktoré sa uskutoční v dňoch 4. až 25. októbra v Ríme.

"Dotazník obsahuje 46 otázok a tiež usmernenia o cieľoch, ktoré sa otázkami sledujú. Nejde o klasický prieskum verejnej mienky, ale o hľadanie odpovedí na pastoračné výzvy, s ktorými sa cirkev stretáva v kontexte starostlivosti o rodiny v dnešnom svete," uvádza nová webstránka synoda.kbs.sk. Ešte koncom roka 2013 sa pritom na Slovensko dostal dotazník k mimoriadnej synode o rodine. Dokument vypĺňali farnosti a spoločenstvá venujúce sa rodine. Vtedy zaznela kritika, že k problematike rodiny sa prostredníctvom dotazníka nemohli vyjadriť všetci veriaci.

Ako informuje Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS), cieľom novej webstránky je priblížiť zasadnutia Synody biskupov. Návštevníci tu nájdu informácie o tom, čo je Synoda biskupov, kto rozhodol o jej zriadení, aká je jej úloha, kedy sa schádza a na aké témy sa už diskutovalo v minulosti. Ďalej prináša základné informácie o Biskupskej synode o rodine. Informuje o tom, kedy bola zvolaná, čo jej predchádzalo i ako prebiehala.

"Synoda biskupov je cenným radcom pápeža pri spravovaní univerzálnej cirkvi. Po tom, ako sa súčasný nástupca svätého Petra - Svätý Otec František - rozhodol pre zvolanie synody o rodine, bolo potrebné sa zamyslieť, ako posunúť výsledky diskusií ďalej. Predstavujeme preto malý krôčik, ktorý môže pomôcť komplexnejšie pochopiť prácu synodálnych otcov," priblížil hovorca KBS Martin Kramara.