Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Biskupi vyhlásili zbierku na pomoc ľuďom v núdzi na Blízkom východe

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Na dôležitosť pomoci prenasledovaným kresťanom a utečencom, ktorí v týchto krajinách trpia, poukazuje nedávna návšteva pápeža Františka v Iraku.

Bratislava 19. marca (TASR) - Konferencia biskupov Slovenska (KBS) vyhlásila celoslovenskú zbierku na pomoc ľuďom v núdzi v regióne Blízkeho východu. Na dôležitosť pomoci prenasledovaným kresťanom a utečencom, ktorí v týchto krajinách trpia, poukazuje nedávna návšteva pápeža Františka v Iraku i desiate výročie začiatku prebiehajúceho ozbrojeného konfliktu v Sýrii. TASR o tom informovala Tlačová kancelária KBS.

Zbierka bola naplánovaná počas bohoslužieb na 5. pôstnu nedeľu, ktorá je tento rok 21. marca. Pre pandémiu, počas ktorej sú v súčasnosti zatvorené chrámy, biskupi pozývajú veriacich, aby zbierku podporili darom na účet KBS. Bližšie informácie o zbierke sú zverejnené na webe https://utecenci.kbs.sk. "Naši bratia a sestry v Iraku prešli posledné roky ťažkými skúškami ich viery. Návšteva pápeža Františka bola pre miestnych kresťanov ďalším znamením, že cirkev nezabudla na ich trápenia a obete," uviedol predseda KBS Stanislav Zvolenský.

Slovenská katolícka charita (SKCH) pôsobí v Sýrii, kde panujú nepokoje, desať rokov a podarilo sa jej dokončiť osem projektov a ďalších päť momentálne realizuje vďaka pomoci KBS. "Týmito projektmi chce charita stáť nablízku, a tak napĺňať opakované výzvy pápeža Františka. Cieľom charitnej humanitárnej pomoci je, aby ľudia mohli žiť dôstojne nielen v krajinách, ako je Sýria, ale aj v Iraku, Libanone a Afganistane, ktoré stále trpia dôsledkami vojnových konfliktov," dodal generálny sekretár SKCH Erich Hulman.

Manažér humanitárnej pomoci SKCH Hugo Gloss uviedol, že vďaka slovenským veriacim od roku 2015 spolu s partnermi pomohli vyše 60.000 ľuďom v núdzi v Iraku, Sýrii a v Libanone. Celkovo išlo o 34 projektov za vyše 1,2 milióna eur.