Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Pápež vo svojom posolstve upozorňuje na základné práva migrantov

Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP Photo

Téme migrácie sa venuje v posolstve k Svetovému dňu migrantov a utečencov.

Bratislava 12. januára (TASR) - Viere a nádeji, ako sprievodným prvkom fenoménu migrácie sa venuje pápež Benedikt XVI. vo svojom posolstve k tohtoročnému Svetovému dňu migrantov a utečencov. Slovenský preklad tohto posolstva zverejnila Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na svojej internetovej stránke www.kbs.sk.

Téma posolstva je - "Migrácia: púť viery a nádeje". Už 99. svetový deň migrantov si pripomenieme v nedeľu 13. januára 2013.

Svätý otec v posolstve pripomína, že cirkev sa zaujíma o milióny mužov a žien, ktorí z rôznych dôvodov, najmä kvôli sociálnym, ekonomickým, politickým a náboženským problémom, zažívajú skúsenosť migrácie. Zároveň upozorňuje na základné, neodňateľné práva migrantov, ktoré musia byť rešpektované všetkými a v každej situácii. Pápež takisto pripomína, že cirkev musí zvlášť pozorne uskutočňovať starostlivosť o veriacich pochádzajúcich z rozličných oblastí sveta, realizovať aj ekumenický dialóg a venovať pozornosť novým komunitám.

Cesta integrácie migrantov zahŕňa práva a povinnosti, pozornosť a starostlivosť venovanú migrantom, aby mohli viesť slušný život, ale aj rešpekt migrantov voči hodnotám, ktoré ponúka spoločnosť, do ktorej sa začlenili, pripomína pápež v posolstve.

Vo svete je 215 miliónov migrantov, v roku 2011 bolo 42 miliónov ľudí prinútených opustiť svoje domovy, z toho 15 miliónov utečencov a 26 miliónov bolo evakuovaných v rámci vlastnej krajiny, informovala Tlačová kancelária KBS.