Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: KDH: Ak Raši hovorí pravdu, priznáva štvorročné krytie korupcie

Pavol Abrhan, archívne foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Raši dnes uviedol, že Faktor ako šéf VšZP za vlády Ivety Radičovej obral túto štátnu poisťovňu o státisíce eur.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Ak by boli pravdivé slová predsedu Výboru NR SR pre zdravotníctvo Richarda Rašiho (Smer-SD) o tunelovaní štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) v čase, keď jej šéfoval Marian Faktor (nominant KDH), bolo by to priznanie, že vládna strana štyri roky kryje korupciu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan.



"Ak by bola čo i len čiarka pravdy na Rašiho tvrdeniach, tak práve priznal, že strana Smer-SD štyri roky kryje korupciu a tunelovanie. Bolo by to zlyhanie Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) ako štátneho tajomníka, ako ministra zdravotníctva aj ako zástupcu akcionára vo VšZP. Smer-SD totiž vymenoval do aktuálneho predstavenstva VšZP Antóniu Borovkovú, ktorá za pôsobenia Faktora zodpovedala za nákupy a zmluvy," upozornil Abrhan, podľa ktorého tak má Borovková detailný prehľad o všetkých zmluvách a úpravách. "Je teda zrejmé, že Smer-SD nesie rovnakú zodpovednosť, ak by na príbehoch Rašiho bolo čo i len zrnko pravdy," povedal.

Abrhan vidí v krokoch Smeru-SD podobnosť so situáciou, keď sa v parlamente riešila kauza Váhostav-SK a Smer-SD začal odvolávať podpredsedu NR SR Jána Figeľa (KDH), aby prekryl prerokovanú tému. Dnes bude zase čeliť pokusu o odvolanie minister Čislák.

Faktor odmietol, že by za jeho pôsobenia bola VšZP tunelovaná. "Pán Raši sa pomýlil v čase. Počas pôsobenia Richarda Rašiho na ministerstve zdravotníctva sa VšZP dostala do straty 120 miliónov eur a poisťovňa bola pred rizikom nútenej správy. My sme ju odovzdali v dobrej finančnej kondícii," zdôraznil Faktor s dôvetkom, že počas jeho pôsobenia boli prevádzkové náklady VšZP najnižšie v celej histórii.

"Zaviedli sme transparentné a korektné financovanie zdravotnej starostlivosti a došlo k plošnému znižovaniu jednotkových cien o desať a viac percent v segmente laboratórií, CT a magnetickej rezonancie (MR). Stačilo v trende pokračovať, aby boli ceny porovnateľné s okolitými krajinami," myslí si.

Faktor zároveň odmietol všetky Rašiho obvinenia. "Vraj sme uprednostňovali súkromných poskytovateľov magnetickej rezonancie pred štátnymi bez zohľadnenia kvality. Je to klamstvo, medzi prístrojmi bol priepastný rozdiel," vyhlásil.

Na margo dĺžky zmlúv sú súkromnými poskytovateľmi magnetickej rezonancie a ich údajnej nevypovedateľnosti, Faktor zdôraznil, že zdravotná poisťovňa môže vypovedať zmluvu, ak vie uzavrieť inú s iným poskytovateľom za výhodnejších podmienok. "Prečo to teda neurobili, ak to bolo nevýhodné? Namiesto toho dochádzalo za posledné štyri roky k ďalšiemu a ďalšiemu navyšovaniu," povedal.

Faktor preto vyzval Rašiho, aby nezverejňoval len vybrané čísla, ale nech zverejní všetky nadlimity a spôsob ich urovnávania za jeho pôsobenia a za čas, keď VšZP viedla Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD.

Raši dnes uviedol, že Faktor ako šéf VšZP za vlády Ivety Radičovej obral túto štátnu poisťovňu o státisíce eur. "VšZP na jeho príkaz a s povolením vtedajšieho ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) urobila dovtedy bezprecedentný krok, keď prehodnotila zmluvy štátnych a súkromných pracovísk magnetickej rezonancie, a to tak, že v jednej budove existovali napr. dve pracoviská magnetickej rezonancie, jedno štátne a jedno súkromné. Pričom to súkromné malo od VšZP oveľa výhodnejšie zmluvy, aké za rovnaké služby dostávala štátna nemocnica," povedal Raši.