Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

KDH vraj v Banskobystrickom samosprávnom kraji nechce Kaníka

Ľudovít Kaník Foto: TASR/Michal Svítok

Muránsky s ním problém nemá.

Bratislava 28. marca (TASR) - Dohoda na koalícii Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) v Banskobystrickom samosprávnom kraji vraj viazne. Dôvodom má byť podľa informácií TASR záujem banskobystrického krajského šéfa KDH Petra Muránskeho o koalíciu so Smerom-SD, ako aj nesúhlas s Ľudovítom Kaníkom (SDKÚ-DS) ako kandidátom na šéfa kraja. Muránsky to odmieta.

"Ani jedno, ani druhé nie je pravda. Pre mňa osobne pán Kaník problém nie je," povedal pre TASR s tým, že v kraji prebehli prvé rokovania so všetkými relevantnými politickými stranami a nič ešte nie je uzavreté. "Považujem za predčasné o tomto hovoriť, pokiaľ nie sú uzavreté rokovania so všetkými relevantnými stranami," uviedol Muránsky.

Potvrdil, že KDH rokuje aj so Smerom-SD. Muránsky zastáva názor, že úspechu kraja by pomohla koalícia so sociálnymi demokratmi. Poukazuje aj na rozdiely medzi parlamentnými a regionálnymi voľbami. Viacerí politici tvrdia, že v regiónoch sa zvyknú tvoriť veľmi rôznorodé koalície a dokážu sa v prospech regiónu spojiť a fungovať spolu aj strany, ktoré na centrálnej úrovni súperia.

Banskobystrické KDH by sa malo zísť na rokovaní krajskej rady, na ktorej majú riešiť otázku jesenných volieb do vyšších územných celkov. Chystá sa na ňu aj samotný predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ.

Okrem Kaníka sa má o post šéfa kraja uchádzať aj Vladimír Maňka, ktorého nominoval Smer-SD. Podporu nájde aj u SMK. O kandidatúre uvažuje tiež Milan Urbáni, ktorý kedysi pôsobil v ĽS-HZDS a po odchode z hnutia si založil vlastnú stranu. Tá rokuje o postupe v jesenných voľbách s viacerými stranami, okrem iného aj o podpore Maňku. Urbáni pripúšťa, že napokon nemusí kandidovať a jeho strana zrejme podporí kandidáta Smeru-SD.