Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KDH chce zakázať herne v blízkosti škôl

Na snímke zľava podpredseda KDH Pavol Hrušovský, predseda KDH Ján Figeľ, europoslankyňa za KDH Anna Záborská a experta KDH pre cestovný ruch Jozef Švagerko. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pre zmenu zákona sa kresťanskí demokrati rozhodli preto, že súčasný zákon podľa nich nechráni ľudí pred negatívnymi dôsledkami a rizikami hazardu dostatočne.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Herne by sa nemali prevádzkovať v blízkosti škôl. Navrhuje to KDH v novele zákona o hazardných hrách. Zmenou zákona chce tiež dať obciam možnosť regulovať prevádzkovanie herní z vlastnej iniciatívy.

"Novela ruší výnimku, že vo vzdialenosti do 200 metrov od školy, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb pre deti a mládež a ubytovní mládeže je možné prevádzkovať herne," píšu predkladatelia v návrhu.

Návrh zachováva možnosť iniciovať rozhodnutie o regulácii herní aj zo strany obyvateľov obce. "A to vtedy, ak sa najmenej 10 percent oprávnených voličov obce petíciou sťažuje, že sa v súvislosti s hraním hazardných hier narúša verejný poriadok," vysvetľuje KDH.

Pre zmenu zákona sa kresťanskí demokrati rozhodli preto, že súčasný zákon podľa nich nechráni ľudí pred negatívnymi dôsledkami a rizikami hazardu dostatočne.

"Problém závislosti od hazardných hier (tzv. gamblingu) je vážnym spoločenským problémom. Priamo ohrozuje tých, ktorí tejto závislosti prepadnú," uviedlo KDH.

Tvrdí, že závislosť od hier neohrozuje len samotného hráča, ale aj jeho blízkych. "Hazardný hráč nezriedka zadlží a dovedie do nešťastia nielen seba, ale i celú svoju rodinu," upozornilo KDH.

Podľa hnutia je záujmom spoločnosti, aby regulácia prevádzkovania hazardných hier zohľadňovala ochranu pred nebezpečnými a nežiaducimi dôsledkami tejto činnosti. KDH by chcelo, aby novela bola účinná od januára 2016.

"Návrh zmeny zákona o hazardných hrách je zbytočný," reagujú Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier. Zdôrazňujú, že na zákaz vstupu osobám mladším ako 18 rokov dlhodobo dohliada vyškolený personál. Preto považujú návrh presúvať prevádzky za 200-metrovú hranicu od škôl za neopodstatnený. Spomínaný dohľad považujú za dostatočnú ochranu mladistvých.

Prevádzkovateľom herní sa nepozdáva ani návrh KDH týkajúci sa regulácie herní zo strany samospráv. "Desaťpercentná účasť na petícii v žiadnom prípade neodzrkadľuje verejnú mienku. Ak by sa napríklad lokálni politici v menšej obci rozhodli, že chcú regulovať naše prevádzky, tento nízky počet podpisov vyzbierajú medzi svojimi rodinnými príslušníkmi," uviedol Juraj Danielis.