Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

KDH dúfa, že Orbán vyvinie úsilie o pozíciu Maďarska v slobodnom svete

Na snímke z 3. apríla 2022 maďarský premiér Viktor Orbán zdraví svojich priaznivcov počas volebnej noci po parlamentných voľbách a referende o zákone na ochranu detí v Budapešti. Foto: TASR/AP

Kresťanskí demokrati v stanovisku vyjadrili znepokojenie z toho, že do parlamentu sa dostalo aj krajne pravicové hnutie Naša vlasť.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Mimoparlamentné KDH dúfa, že maďarský premiér Viktor Orbán vyvinie po opätovnom získaní premiérskeho kresla a ústavnej väčšiny v maďarskom parlamente väčšie úsilie, aby Maďarsko doma aj v zahraničí stálo na strane slobodného sveta. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

"So znepokojením vnímame fakt, že do parlamentu sa dostalo aj krajne pravicové hnutie Naša vlasť. Sme presvedčení, že radikalizačné trendy nie sú odpoveďou na riešenie naliehavých problémov dneška," uviedli zároveň kresťanskí demokrati v stanovisku.

V nedeľu (3. 4.) sa v Maďarsku konali parlamentné voľby. Maďarský premiér Viktor Orbán zostane vo funkcii ďalšie štyri roky. Jeho vládny blok strán Fidesz-KDNP, ktorý je pri moci od roku 2010, dosiahol víťazstvo a podľa doterajších výsledkov smeruje k dvojtretinovej väčšine v parlamente.