Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

KDH ide hľadať podporu pre šéfa NKÚ, spomína sa aj M. Žilinka

Maroš Žilinka Foto: TASR/Michal Svítok

Post šéfa NKÚ má patriť opozícii, nominovať ho má KDH.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Opozičné KDH bude spolu s partnermi hľadať vhodné meno a podporu pre kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR už tento týždeň. Ako pre TASR povedal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan, hnutie je pripravené diskutovať s parlamentnou opozíciou a hľadať človeka, ktorý by nebol len nominantom kresťanských demokratov.

Abrhan potvrdil, že v kuloároch sa spomína aj meno Maroša Žilinku, ktorého už KDH nominovalo. Pred samotnou voľbou bol však stiahnutý, lebo hlasovať sa malo tajne, kým opozícia žiadala verejnú voľbu. Či sa stále spomína aj poslanec Pavol Hrušovský (KDH), komentovať nechcel. "Oficiálne rokovania však zatiaľ neboli," dodal Abrhan.

Predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vypísal voľby na post predsedu NKÚ na 19. mája 2015. Povedal to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. "Všetci tí, ktorí majú záujem predložiť kandidáta na túto pozíciu, tak môžu urobiť do 6. mája do 16.00 h," uviedol. Deklaroval, že Smer-SD do tejto voľby nikoho nenavrhne.

"Rešpektujeme právo opozície navrhnúť kandidáta, pevne verím, že 7. mája ráno budeme môcť oznámiť, kto sa o tento post uchádza a budú sa môcť začať rokovania o podpore niektorého z nich," konštatoval Pellegrini. Verí, že kandidáti budú odborne a morálne zdatní. Či sa na nominantovi bude musieť zhodnúť celá opozícia, nechcel komentovať.

Post šéfa NKÚ má patriť opozícii, nominovať ho má KDH. O novej voľbe predsedu NKÚ hovoril nedávno s Pellegrinim predseda KDH Ján Figeľ. Rokovanie Figeľ označil skôr za informatívne.

NKÚ vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR). Funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Novú voľbu vyhlasuje predseda parlamentu.