Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KDH je pripravené na úzku spoluprácu s Mostom-Híd a #Sieťou

Na snímke zľava Béla Bugár, Radoslav Procházka a Ján Figeľ. Foto: TASR

Cieľom KDH je podľa Figeľa účasť vo vláde a vo voľbách má primerané očakávania.

Bratislava 2. marca (TASR) – Kresťanskodemokratické hnutie je pripravené na užšiu spoluprácu so stranami Most-Híd a #Sieť. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ s tým, že takáto alternatíva je možná a programovo kompatibilná.

"Túto spoluprácu vnímame ako základ alternatívy pre zmenu, alternatívy zodpovednosti a nádeje pre budúcnosť Slovenska po marci," uviedol Figeľ. Zmeny, ktoré Slovensko potrebuje, sa podľa Figeľa nedajú robiť s tandemom Široký-Fico. "My ideme do volieb víťaziť a za víťazstvo zodpovednosti nepovažujeme sólo líniu, ale spoluprácu tých, ktorým na pozitívnej zmene záleží," povedal Figeľ na margo toho, či by strana ponuku na spoluprácu od Smeru prijala.

"Urobíme všetko pre víťazstvo alternatívy troch strán. Všetko ostatné je otázka na nedeľu a ďalší vývoj, lebo my potrebujeme rokovať s týmito dvoma stranami, aby sme takéto jadro vytvorili, ponúkli a zároveň presadili ako výsledok po voľbách pre občanov," podotkol.

Cieľom KDH je podľa Figeľa účasť vo vláde a vo voľbách má primerané očakávania. "Naposledy sme mali 225.000 hlasov, chceme toto číslo zvýšiť," dodal.

Najväčšia výzva pre budúcu vládu je podľa strany zvýšiť zamestnanosť na Slovensku, vytvárať nové pracovné miesta, zvýšiť čisté príjmy ľudí, a tým aj životnú úroveň a zároveň bojovať s korupciou. "KDH to ponúka. Chceme nižšie dane i účinný boj s korupciou. Chceme kombinovať politiku zamestnanosti s podporou rodín, presadzujeme zavedenie 18-percentnej rovnej dane z príjmov, zrušenie daňovej licencie, lebo je to daň zo straty a minimálna mzda by nemala byť zdanená," zopakoval z programu KDH Figeľ.

Strana chce tiež napríklad presadiť vyššie príjmy v rôznych kategóriách zamestnancov, vrátane študentov a dôchodcov. "Pretože zníženie daní a odvodov prinesie vyššiu čistú mzdu aj viac pracovných príležitostí," podotkol Figeľ. Strana plánuje podporiť i rodinné podnikanie v troch líniách – rodinné firmy, rodinné farmy a rodinné životnosti.

"V sociálnej oblasti umožníme ženám skorší odchod do dôchodku. Chceme umožniť i nižšie doplatky za lieky, a to maximálne jedno euro pre slabších seniorov a ťažko zdravotne postihnutých," zdôraznil Figeľ. Zamestnané deti by mali mať zase podľa strany možnosť časť svojich daní venovať rodičom na dôchodku.

Slovensko má tiež podľa Figeľa problém s migráciou, nehovorí však o azylantoch. "Slovensko má problém s 300.000 mladými a vzdelanými, ktorí odišli zo slabších regiónov Slovenska, lebo tu nevidia perspektívu alebo nedokážu nájsť obživu. Rodiny sú rozbité, lebo otcovia alebo mamy odišli do zahraničia. Aj to treba zmeniť," dodal.