Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Jediná istota po referende v Grécku je neistota, tvrdí Figeľ

Na archívnej snímke Ján Figeľ. Foto: TASR/Michal Svitok

Viac ako 61 % hlasujúcich Grékov sa vyslovilo proti reformám.

Bratislava 6. júla (TASR) - Jediná istota v Grécku po nedeľňajšom (5.7.) referende o reformách je neistota. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ s tým, že Gréci rozhodovali medzi populizmom a eurom. Viac ako 61 % hlasujúcich Grékov sa vyslovilo proti reformám.

"Rozhodnutie, ktorým potvrdili doterajšiu líniu populistickej ľavicovej vlády, ktorá nemá riešenia pre vlastnú krajinu, je cesta do totálneho neznáma. Slovensko, EÚ a eurozóna sú však dnes pripravené na scenáre, ktoré predtým neexistovali, aj na prípadný odchod Grécka. Nevidieť totiž odhodlanie pre skutočné zmeny," povedal Figeľ.



Napriek aktuálnej situácii si Figeľ nemyslí, že súhlas Slovenska s eurovalom, na ktorom padla vláda Ivety Radičovej, bol chybou. "Bolo potrebné, aby Slovensko zvládlo svoj diel zodpovednosti. Nikto však nepomohol Robertovi Ficovi (Smer-SD) k moci tak, ako Richard Sulík (SaS). Jeho postoj k eurovalu bol prejavom nezrelosti aj vzhľadom na ďalší vývoj. Ak by eurozóna nekonala razantne a robustne, tak som presvedčený, že pád by sa netýkal len Grécka, ale aj Talianska, Španielska či Portugalska. Vtedy bola situácia oveľa zložitejšia. Keď je pacient chorý, treba mu pomôcť. Je pravda, že nie každý sa dá zachrániť, ale v prvom rade musí konať sám pacient, aby vyzdravel," dodal Figeľ.