Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

KDH chce chrániť ľudí, ktorí budú pomáhať pri odhaľovaní korupcie

Predseda KDH Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Ako pripomenul Figeľ, boj s korupciou je trvalou programovou prioritou KDH.

Bratislava 22. februára (TASR) - Predseda KDH Ján Figeľ predložil na marcovú schôdzu Národnej rady (NR) SR návrh zákona o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými vybranými trestnými činmi. "Boj s korupciou nepozná zázračné riešenia. Existujú však konkrétne opatrenia, ktoré znižujú priestor pre korupciu," konštatoval s tým, že jedným z nich je aj predmetný návrh zákona.

Legislatívna norma sa týka vybraných trestných činov, ktoré majú dosah na verejný záujem a sú páchané osobami, ktoré plnia priamo alebo sprostredkovane úlohy vo verejnom záujme. Zákon garantuje ochranu zamestnancov pred stratou zamestnania alebo poškodením ich práv, ak oznámia alebo inak prispejú k účinnejšiemu odhaľovaniu a objasneniu korupcie daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí, vyšších územných celkov a nimi zriadených subjektov, či záujmom európskych spoločenstiev.

Ako pripomenul Figeľ, boj s korupciou je trvalou programovou prioritou KDH. "Vláda Smeru má opäť príležitosť ukázať, či to s riešením korupcie na Slovensku myslí vážne," dodal.