Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KDH a Most odkazujú SDKÚ: rozhýbte sa, ak chcete spoločného prezidenta

Prezidentský palác Foto: TASR/Tomáš Halász

Zabojovať o Prezidentský palác chce podnikateľ Andrej Kiska, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský aj poslanec Radoslav Procházka.

Bratislava 26. júna (TASR) – Strany KDH a Most-Híd ešte stále veria v dohodu Ľudovej platformy na spoločnom prezidentskom kandidátovi. SDKÚ-DS sa však podľa nich musí rozhýbať a dať zreteľné stanovisko.

Správanie SDKÚ-DS podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana zaváňa neochotou dohodnúť sa. Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec kritiku odmieta.

"Je fakt, že SDKÚ-DS brzdí možnú dohodu. Dôvody neviem čítať ani rozlúštiť. Verím tomu, že Ľudová platforma sa dokáže dohodnúť, ale musí sa SDKÚ rozhýbať," povedal pre TASR podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon. Dodal, že bugárovci majú záujem o spoločného kandidáta, nemajú ambíciu stavať vlastného. Simon je za to, aby Ľudová platforma nominovala Pavla Hrušovského (KDH). Veľmi ho neláka podpora Jána Čarnogurského, Radoslava Procházku ani Andreja Kisku.

Aj Abrhan tvrdí, že ďalší postup Ľudovej platformy závisí od SDKÚ-DS. "Dohoda je možná, ak by sa SDKÚ vyjadrilo racionálne," uviedol pre TASR Abrhan. Reálny a logický postup je podľa neho buď súhlasiť s navrhnutým kandidátom, alebo prísť s niekým iným. "Ale oni neponúkli žiadne meno a stále platí uznesenie SDKÚ, že najlepšia kandidátka je Iveta Radičová," dodal Abrhan s tým, že KDH nevie o Radičovej uvažovať, keďže ona prípadnú kandidatúru už neraz odmietla.

Voľby prezidenta
Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. Zabojovať o Prezidentský palác chce podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský aj poslanec Radoslav Procházka. O kandidatúre uvažuje tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný a šéf klubu KDH Pavol Hrušovský, ktorý sa ale ešte nevyjadril. Ak by kandidoval, chcel by podporu celej Ľudovej platformy. Pokiaľ k nej nedôjde, zrejme sa o prezidentský palác uchádzať nebude. V KDH sú aj hlasy za podporu Čarnogurského.

Záujem o post hlavy štátu oznámil aj 46-ročný invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).
V súvislosti s nejasným postojom SDKÚ-DS uviedol, že to nesvedčí o záujme nájsť spoločného kandidáta. "Nie je možné nenavrhovať nikoho, lebo to potom nesvedčí o tom, že je záujem na spoločnom postupe," poznamenal Abrhan, podľa ktorého sa Ľudová platforma mala už dávno dohodnúť alebo mala povedať, že sa dohodnúť nevie. "Ten čas už dnes hrá proti nám. Ak chceme byť úspešní, tak už v tomto čase mala byť rozbehnutá kampaň spoločného kandidáta," podotkol.

"Všetko má svoj čas," oponoval Štefanec, podľa ktorého nie je pravda, že SDKÚ-DS brzdí dohodu Ľudovej platformy. "SDKÚ-DS robí všetko pre dohodu," vyhlásil pre TASR. K Hrušovskému ani k iným menám sa vyjadrovať nechce. Pripustil, že niektorí členovia SDKÚ-DS môžu byť v kontakte s Radičovou. Nevie však o tom, že by prebiehali nejaké oficiálne rokovania. Štefanec nevylúčil, že SDKÚ-DS môže prísť s vlastným kandidátom. Zdôraznil, že strana sa určite bude "do poslednej chvíle usilovať o dohodu na takom kandidátovi, ktorý má šancu uspieť".